Peter van den Akker voor de portretten.
Peter van den Akker voor de portretten. (Foto: aangeleverd)

Tentoonstelling Portrettenparade in Kunsthuis Waterland

zaterdag 24 februari 2024 15:30 tot zaterdag 30 maart 15:30

PURMEREND - Van 24 februari t/m 30 maart 2024 toont Kunsthuis Waterland, Peperstraat 36 in Purmerend de tentoonstelling Portrettenparade. Te zien is het werk van tien kunstenaars die werken met het portret in verschillende stijlen en materialen. De tentoonstelling wordt op 24 februari 15.30 uur geopend door Julie Hengeveld, kunsthistoricus en curator van het Edams Museum. 

Peter van den Akker, lid van de tentoonstellingscommissie Kunsthuis Waterland, heeft zichzelf in de herfst van 2020 tijdens de covid lockdowns de opdracht gegeven een nieuw project aan te gaan: Portretten met de titel: Getting some fun out of life. Het werd een project van drie jaar en resulteerde in 80 portretten van 40 beeldend kunstenaars, schrijvers, componisten en filosofen, getekend en/of geschilderd, telkens in twee versies, één op papier en één op doek. Deze 80 portretten presenteert hij tijdens de tentoonstelling.

Voor deze tentoonstelling nodigde hij negen kunstenaars uit die ook werken met het portret in verschillende stijlen en materialen.

Peter van den Akker, werk op doek en papier; Peter Bes, ruimtelijke objecten van papier; Margreet Bouman, potlood op papier, collages; Irma Frijlink, wandobjecten van vilt en linnen; Bea van der Heijden, beelden van gips, papier-maché en collages; Jawek Kwakman, van 8bit tot artificial intelligence; Astrid Oudheusden, mixed media op linnen; Maddy Rentenaar, olieverf op doek; Linda Verkaaik, beelden van verkoperd papier en koperdraad; Wim Vonk, maakt dagelijks tekeningen en kinetische installaties op locatie.

Workshops en lezingen

Tijdens de tentoonstelling zijn er verschillende activiteiten: Op zaterdag 2 maart een lezing met video-animatie door Jawek Kwakman over kunstmatige intelligentie en kunst, zaterdag 16 maart: Workshop Tekenbeweging door Lida Floor, ‘Hoe wordt kijken zien?’, zaterdag 16 maart: Artist talk door Peter van den Akker met de film Zoektocht, zaterdag 23 maart: Artist talk door verschillende deelnemers en zaterdag 30 maart: Finissage.