Michael Cane in The great escaper.
Michael Cane in The great escaper. (Foto: aangeleverd)

Programma Filmhuis Purmerend

vrijdag 29 maart 2024 20:00 tot dinsdag 2 april 20:00

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend draait in ‘t Stamhuis aan de Kerkstraat 11 (tegenover theater de Purmaryn).

Vrijdagavond 29 maart en dinsdagmiddag 2 april Callas – Paris, 1958 – Tom Volf, Frankrijk, 2023, 90’.

Ze stond bekend als ‘La divina’, de goddelijke: Maria Callas, een dramatisch sopraan, niet alleen geprezen om haar briljante stem, maar vooral ook om haar charisma. Op 19 december 1958 maakte ze haar debuut in de Opéra van Parijs. Haar roem was haar vooruitgesneld, iedereen die ook maar iets betekende, was aanwezig, onder wie de Franse president Coty, Jean Cocteau, de hertog en hertogin van Windsor, Charlie Chaplin en Brigitte Bardot. Het werd een avond om nooit te vergeten. Ze trakteerde het publiek op bekende aria’s uit opera’s van Bellini, Verdi, Rossini en Puccini – Callas op haar best! Gelukkig is de recital vastgelegd, maar beeld en geluid waren toe aan restauratie. En daar heeft het team dat ook verantwoordelijk was voor de documentaire ‘Maria by Callas’ zich op gestort. Een 16 mm-print, recentelijk gevonden, werd digitaal gerestaureerd, terwijl ook het geluid flink werd opgepoetst. 

Zaterdagavond 30 maart en dinsdagavond 2 april The great escaper – Oliver Parker, Verenigd Koninkrijk, 2023 96’.

Michael Caine (Bernard Jordan) en Glenda Jackson (Irene Jordan of Rene) zijn uitstekend op dreef in deze film. De twee Britse topacteurs (Glenda is kort na de opnames overleden) hebben veel plezier in het hartverwarmende en waargebeurde verhaal van de 89-jarige oorlogsveteraan die zonder toestemming de 70ste herdenking van D-day bijwoont in Frankrijk. In de Engelse kranten werd dit ‘de grote ontsnapping’ genoemd. In werkelijkheid zegt het verzorgingstehuis dat het Bernard niet verboden werd om te gaan. Rene is betrokken bij het ontsnappingsplan. Zij vertelt de verpleegkundigen en managers dat haar man een lange en vroege wandeling maakt, terwijl hij op weg is naar de veerboot. 

De avondvoorstellingen beginnen om 20.00 uur, de middagvoorstellingen om 13.30 uur. De toegangsprijs is € 8,50 (Voor vrienden € 7,00). Neem je aankoopbewijs mee, digitaal of op papier, de code die erop staat wordt gescand. Kaartverkoop via de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt je ook informatie over de andere films. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl

Scan de qr-code voor het volledige programma.