David Cohen.
David Cohen. (Foto: aangeleverd)

‘Stabat Mater’ in Nicolaaskerk

zaterdag 30 maart 2024 15:30

PURMEREND - Het ‘Stabat Mater’ is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse gedichten op de Moeder Gods in haar smart om de gekruisigde Christus. Het is genoemd naar de beginwoorden van het gedicht, ‘Stabat mater dolorosa’ (Nederlands: ‘De moeder stond bedroefd’). Het ‘Stabat Mater’ past daarom in de Stille Week, de week voor Pasen. Het zal dan klinken in de Nicolaaskerk van Purmerend op zaterdag 30 maart, de zogeheten Stille Zaterdag. Aanvang 15.30 uur.

Uitgevoerd wordt het ‘Stabat Mater Dolorosa’ van de Italiaanse componist Giovanni Battista Pergolesi’. In zijn korte leven (van 1710 tot 1736) componeerde hij de meest beroemde bewerking van het ‘Stabat Mater’.

Ook dit jaar zal dit werk weer op vele plaatsen in de wereld in de week voor Pasen klinken, dus nu ook in Purmerend.

Organist Henk Gijzen

De uitvoering op Stille Zaterdag in de Nicolaaskerk is onder leiding van organist Henk Gijzen. De teksten worden gezongen door twee professionele zangers, de sopraan Caroline Stam en de countertenor David Cohen. Verder werkt mee het strijkersensemble van het Brederode Consort.

Hierbij zal het Bätz-orgel van de Nicolaaskerk worden gebruikt. Het concert begint met een bewerking van Henk Gijzen van Psalm 42 op het Garrels-orgel.

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Garrelsorgel Purmerend en de aanvangstijd is 15.30 uur, de deuren van de Nicolaaskerk gaan dan om 15.00 uur open.