Wachten op Godot,
Wachten op Godot, (Foto: aangeleverd)

Theaterklassieker Wachten op Godot is terug

vrijdag 10 mei 2024 20:15

PURMEREND - Dit voorjaar komt Wachten op Godot, ‘het beste toneelstuk aller tijden’, geschreven door Samuel Beckett én diens grote doorbraak, terug in de theaters. Geregisseerd door Erik Whien, dé Beckett-regisseur van deze tijd. Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit en Bram Coopmans spelen in dit meesterwerk, dat eeuwig blijft intrigeren. Op 10 mei is de voorstelling te zien in Theater de Purmaryn. 

In 2009 regisseerde Erik Whien Wachten op Godot ook al, toen ‘zijn eerste Beckett’. De voorstelling werd lovend ontvangen. Na successen met Eindspel, Krapps laatste band en Happy Days maakt hij nu een nieuwe versie van dit poëtische, absurde en grappige toneelstuk. 

Regisseur Erik Whien: “Met Beckett is de cirkel pas echt rond wanneer je terugkeert naar het begin. Al zijn werk gaat in essentie over tijd. Door dit stuk na vijftien jaar nogmaals te regisseren, ga ik in feite in dialoog met mezelf. De teksten van Beckett durven grote vragen te stellen. Wat doen we hier? Hoe geven we het leven zin? Ik ben de afgelopen jaren dichter bij mijn eigen kern gekomen. Door het verlies van dierbaren, door dat besef van eindigheid, komt er een andere werkelijkheid op tafel te liggen. We zijn hier maar kort, laten we het niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Vanuit dit gegeven ga ik een tweede keer dit onwaarschijnlijk mooie stuk in.”

Over de voorstelling

Twee mannen, Vladimir en Estragon, gespeeld door Jaap Spijkers en Mark Rietman, staan op een landweg bij een boom. Ze wachten op een zekere Godot en doden hun tijd met grote vragen en kleine bezigheden. Dan komen Pozzo en Lucky, gespeeld door Bram Coopmans en Joris Smit, langs. Pozzo trekt Lucky aan een touw met zich mee. Als zij na een wonderlijk gesprek weer vertrekken, valt er niets anders te doen dan verder te wachten. Ondertussen verstrijkt de tijd. Het wordt nacht, een nieuwe dag breekt aan. In onwetendheid blijven Vladimir en Estragon wachten, “want als hij komt, dan zijn we gered”. 

In 2009 werd Wachten op Godot in Nederland verkozen tot ‘beste toneelstuk aller tijden’. In een verkiezing door The National Theatre uit Londen werd de voorstelling uitgeroepen tot ‘best modern play’. Uit Wachten op Godot: “Er gebeurt niks. Niemand komt. Niemand gaat. Het is verschrikkelijk.”

Kaarten

Kaartverkoop: www.depurmaryn.nl