Vervelen is oké, olé olé

Column
Linda de Groot
Linda de Groot (Foto: Sandrinos Fotografie)

‘Vervelen is stom!’. ‘Maaaaaaaam, ik verveel me!’

Schiet jij ook in de actiemodus bij het horen van dit soort zinnetjes? Ga je allerlei activiteiten verzinnen die je kind kan gaan doen? Je bent echt niet de enige. 

Hoe zou het komen dat we die neiging hebben? Heeft het te maken met het feit dat we ons kind graag blij willen zien, of dat we het idee hebben dat we falen als ouders als ons kind zich verveelt? Of zijn we gewoon steeds meer gewend geraakt aan bezig zijn of continue bezig gehouden te worden. Wijzelf, maar ook onze kinderen? Is er met al die impulsen, dingen om te doen, volle agenda’s, afspraakjes voor jezelf of je kind, eigenlijk nog wel tijd over voor verveling?

Dat zou jammer zijn, want er zitten zoveel voordelen aan 

Vervelen boort bijvoorbeeld de creativiteit aan. Het zorgt ervoor dat je kind een beroep moet doen op zichzelf om te gaan kijken waar hij zin in heeft, om te gaan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn, wat hij wél kan doen in plaats van alleen maar te zeggen dat hij niets te doen heeft. Dat hij ontdekt dat hij toch meer speelgoed of mogelijkheden heeft terwijl hij dacht dat hij helemaal uitgespeeld was met álles. Maar daar moet je hem dan wel de tijd voor geven. 

Als jij het geduld kunt opbrengen om dat moment af te wachten, komt er een moment dat je kind iets bedenkt wat hij kan gaan doen. Echt, dat moment komt. En het zal misschien niet in de eerste vijf minuten zijn, en misschien ook niet in de eerste tien, en het zal voor jou waarschijnlijk voelen als een eeuwigheid, maar dat moment komt. Echt. 

Als je altijd alle ideeën aangedragen krijgt, of meteen op de Ipad mag als je roept dat je je verveelt, hoef je niets zelf te verzinnen en daar leer je niets van. Als je kind leert dat hij weldegelijk iets zelf kan bedenken en creatief is, geeft dat hem zelfvertrouwen en voor de volgende keer ook de geruststelling en het vertrouwen dat er echt wel een idee opkomt, en dat hij daar na afloop heel trots op kan zijn. 

Wanneer is eigenlijk de laatste keer dat jij je verveelde? Wie weet wat voor toffe ideeën er bij jou of je kind opkomen als jij straks pruilend op de bank gaat zitten en roept ‘lieverd... ik verveeeeeeeeel me!’. 

www.relaxtemoeder.com ; linda@ldgcoaching.nl