Iedereen wist dat het niet kon..

Column
Linda de Groot
Linda de Groot (Foto: Sandrinos Fotografie)

‘Iedereen wist dat het niet kon. Tot er iemand kwam die dat niet wist’. 

Geweldige tekst, die ik jaren geleden een keer tegen kwam. Want, hoe tof is het om niet te weten dat iets niet kan? Dat opent een wereld aan mogelijkheden! 

Ben jij iemand die lekker buiten de randjes kleurt en vooral op zoek gaat naar wat wél kan of juist heel andere dan de standaard mogelijkheden? Ik merk bij mezelf nog vaak genoeg dat ik me aan de standaarddingen houd. Dat ik niet automatisch verder kijk dan wat ik al heb bedacht. Terwijl dat juist vaak leuke, nieuwe ervaringen kan opleveren. 

Jaloers

Kinderen hebben daar veel minder moeite mee. Die hebben nog niet zo’n last van ‘zoals het hoort’ of ‘kan niet’, en zijn nog helemaal niet op de hoogte van alle regels die er gelden of nemen die gewoon niet zo nauw. En dat levert ze een boel levenswijsheid en avonturen op. Soms ben ik daar best een beetje jaloers op. 

Als je niet weet dat iets niet kan, zit ook niets je in de weg

Want áls ik dan wel eens lekker buiten de randjes wil kleuren en met nieuwe dingen op de proppen kom, dan loop ik ook nog wel eens tegen een muur op. Een muur van ‘zo doen we dat al jaren’ (en waarom zouden we het dan veranderen?). 

Toen ik vol goede moed en nieuwe ideeën begon te werken bij een gemeente bijvoorbeeld, merkte ik al snel dat er veel ‘niet kon’, omdat ze dat nu eenmaal al jaren op een bepaalde manier deden. PUNT. 

Gewoon uitproberen

Als je niet weet dat iets niet kan, zit ook niets je in de weg. Je merkt vanzelf gaandeweg wel of iets wel of niet kan. Daarom heeft jouw kind je vaak ook helemaal niet nodig om het op voorhand al te vertellen dat iets niet kan. Gewoon uitproberen, dan merk ‘ie het vanzelf. En als hij dan een keer met zijn neus tegen een muur loopt, dan heeft hij in ieder geval weer wat geleerd. Want als jij hem vertelt dat iets niet kan, hoe weet hij dan dat het zo is? Laat het hem zelf ondervinden. 

Misschien is het wel een leuk idee om er voor de lol eens een dagje van uit te gaan dat je helemaal niet weet dat iets niet kan. Wat zou dat je opleveren? En vooral ook: wat zou het je kind opleveren? 

linda@ldgcoaching.nl | www.relaxtemoeder.nl