Column

16. De hele wereld bestaat uit cijfers

Column
Linda de Groot
Linda de Groot (Foto: Sandrinos Fotografie)

Wanneer je er oog voor hebt, zie je overal om je heen aantallen, getallen en sommen. De hele wereld bestaat eruit. Alledaagse dingen in de wereld kunnen je kind op een leuke, speelse manier kennis laten maken met getallen. Want hoeveel borden hebben we nodig als we gaan eten?  Ik heb één pizza voor 6 mensen, hoeveel krijgt ieder dan? Op welk huisnummer wonen wij? 

Je kunt het ontdekken van getallen en het maken van sommen heel leuk, herkenbaar en interactief maken met je kind. En wanneer iets leuk is, leer je veel makkelijker. Ik heb geen idee in hoeverre de rekenlessen vroeger leuk werden gemaakt, maar ik heb er in ieder geval geen goede herinneringen aan over gehouden. Het leverde mij pure frustratie en een afkeer van getallen op. Wanneer het maar even kon pakte ik de rekenmachine en ben ik gestopt met zelf na te denken over sommen.  

Tot ik merkte dat het wel heel handig en makkelijk is wanneer je in ieder geval een goede basis hebt. En de tafels vormen de basis van vrijwel alles wat met rekenen te maken heeft. Het zo uit je mouw kunnen schudden van bijvoorbeeld 7x6 of 8x4 helpt je onwijs om alles om je heen makkelijker in verhouding te kunnen zien.  

Rekenen is leuk

Daarom heb ik kortgeleden besloten dat ik rekenen leuk vind, ik heb mijn hoofd gewoon wijsgemaakt dat het heel leuk is om met cijfers aan de slag te gaan. Dat kostte wat overtuigingskracht, maar het heeft gewerkt. Ik ben de tafels weer gaan leren en ik werd steeds blijer van de slimme rekentrucjes die ik online vond om grotere en in mijn ogen hele lastige sommen op een makkelijke manier uit te rekenen. (Nooit geweten. Of nooit onthouden?). 

Sommenspelletjes

Vaak zijn dingen zo moeilijk of makkelijk als je het voor jezelf wilt maken. En wanneer jij een afkeer hebt van rekenen en zuchtend de rekenmachine pakt om iets uit te rekenen of gefrustreerd en boos wordt van het huiswerk van je kind wanneer je hem probeert te helpen, bedenk dan dat dat je kind niet helpt om het beter te gaan begrijpen en zeker niet om het leuker te vinden. Dus, gooi leuke sommenspelletjes op tafel na het avondeten of tijdens een wandeling, of verzin iets met cijfers als je toch in de auto zit of je kind aankleedt. Wij hebben één neus, twee oren en twee benen.. De mogelijkheden zijn ontelbaar!

linda@ldgcoaching.nl | www.relaxtemoeder.com