Zorgen voor jezelf

Column
Linda de Groot
Linda de Groot (Foto: Sandrinos Fotografie)

Een paar jaar terug vertelde een moeder mij dat, wanneer ze na haar werk de auto had geparkeerd bij haar huis, standaard eerst nog even een blokje om ging voordat ze haar huis binnenstapte. Dat had ze even nodig om haar hoofd tot rust te laten komen, om op adem te komen na een dag op kantoor en om zich voor te bereiden op de drukte van thuis. Ze pakte even haar moment van rust, om vervolgens weer volop moeder te kunnen zijn.

Kijk, dat is voor jezelf zorgen. Dat is weten wat jij nodig hebt, maar ook wat je kinderen nodig hebben. Want die hebben veel meer baat bij een moeder die open staat voor alle verhalen die ze haar te vertellen hebben, die alle drukte kan handelen die het met zich meebrengt als ze binnenkomt en knuffels krijgt en dat iedereen als eerste zijn verhaal kwijt wil.

Moeders die weten dat ze in de eerste plaats ook goed voor zichzelf moeten zorgen, willen ze goed voor hun gezin kunnen zorgen, die snappen waar ik het over heb. Dat zijn de moeders die hun kind naar de opvang of oma brengen op een dag dat ze vrij zijn en vervolgens naar de sauna gaan of gaan koffiedrinken met een vriendin.

Kinderen hebben veel meer baat bij een moeder die open staat voor alle verhalen

Ik weet nog dat er zo’n klein stemmetje door mijn hoofd ging toen ik dat voor de eerste keer deed: ‘dat kun je toch niet maken!’ En dat ik toen lachend zei: “ha, moet jij eens opletten!” En dat ik zelfs tegen de leidsters van de kinderopvang vertelde dat ik lekker naar de sauna ging (heus wel met een beetje een dubbel gevoel, maar ik heb volgehouden). En blij dat ik er van werd! En ontspannen! En een blije moeder! En daar hadden mijn kinderen dan weer baat bij. Ik kon er weer even tegenaan. Ik kon de drukte weer veel beter aan, ik reageerde niet op ieder piepje en had veel meer ruimte om dingen met een grapje af te doen.

Wat het ook is, gun het jezelf

Waar knap jij van op? Waar word jij blij van? Het hoeft niet groots en meeslepend te zijn, misschien is het gewoon dansen door de woonkamer en even heel hard meezingen met je favoriete nummer, of een lekkere wandeling maken in je eentje of juist met een vriendin. Of met een tijdschrift en een kopje thee een ochtendje voor jezelf. Wat het ook is, gun het jezelf. En je kinderen. En parkeer je auto niet pal voor de deur, want dan hebben ze meestal meteen in de gaten dat je al thuis bent!

linda@ldgcoaching.nl | www.relaxtemoeder.com