Eeeennnnn doooorrrrrr...

Column
Linda de Groot.
Linda de Groot. (Foto: Sandrinos Fotografie)

‘Wat was het heerlijk die vakantie, ik wil dit gevoel zo lang mogelijk vasthouden!’ Deze wens hoor ik ieder jaar na de vakantie weer her en der terugkomen en ja, ik hoop het zelf ook. De realiteit is helaas vaak anders. Want alles begint weer in volle vaart na de vakantie. En waar is dan dat ontspannen gevoel gebleven? 

De vakantie is over dus we gaan weer aan het werk, de kinderen weer naar school en sport, hebben speelafspraakjes of andere afspraken en het huis maakt zichzelf niet schoon. Onze agenda’s lopen weer vol met allerlei afspraken en voor we het weten zitten we weer in de dagelijkse race van A naar B en zijn we ver verwijderd van dat heerlijke ontspannen gevoel.  

In de auto op de terugweg van ons vakantieadres vroeg mijn man aan mij en de kinderen: ‘zeg, wat hebben we nou eigenlijk allemaal gedaan deze vakantie?’ En de één na de ander kwam met dingen die we hadden gedaan, sommige dingen helemaal aan het begin van de vakantie en dus al verder weggezakt, andere dingen die we die week nog hadden gedaan. Grote dingen, kleine dingen, van zwemmen tot afspreken met vriendjes en vriendinnetjes tot uitjes met opa en oma en kikkers vangen in de rivier. Alles kwam langs.  

Zo konden we al die dingen weer even herbeleven, ze samen herinneren en er weer opnieuw van genieten. Wat een tof idee om vaker te doen: om in plaats van maar vooruit te kijken, ook even stil te staan en terug te kijken. Die herinneringen brengen als je geluk hebt, dan meteen dat vakantiegevoel weer een beetje met zich mee.  

En net als dat wij dat vakantiegevoel missen, missen onze kinderen dat natuurlijk ook. Zij zitten ook weer vol in het dagelijkse leven van leren, opletten, sporten, spelen en alles wat er verder op ze af komt. Die hoofdjes lopen snel vol en daarom is het belangrijk om in de gaten te houden wat ze nodig hebben. Vaak is dat vooral goed slapen en veel knuffels en ook rustige momenten creëren in die hectiek waar ze opeens weer in zitten en waar ze weer ‘aan’ moeten staan.  

Ik denk eerlijk gezegd dat het ‘vasthouden van het vakantiegevoel’ vooral te maken heeft met goed voor jezelf zorgen. We hebben vaak het gevoel geleefd te worden, maar toch zijn wijzelf degenen die onze agenda beheren. We kunnen zelf momenten van rust of ontspanning inplannen. En dan bijvoorbeeld weer even terugdenken aan die vakantiemomenten, wie weet lukt het dan om dat gevoel wat beter vast te houden? 

www.relaxtemoeder.com | linda@ldgcoaching.nl