Op tijd opstaan? Waarom zou ik?

Column
Linda de Groot
Linda de Groot (Foto: Sandrinos Fotografie)

Ik wil er nog niet helemaal aan, maar het wordt toch echt weer langzaamaan kouder buiten en ook donkerder bij het opstaan ‘s ochtends. En hoe verleidelijk is het dan om je nog een keer om te draaien, en nog een keer, en lekker weg te duiken in je warme bed. Gewoon, nog heeeeeel even.. 

Inmiddels weet ik dat wanneer ik of mijn man laat opstaan en opstarten, de hele boel thuis later opstart. Het is namelijk niet zo dat mijn kinderen op een doordeweekse dag vroeg naast hun bed staan en staan te trappelen om naar school te gaan. Ook zij draaien zich liever nog een paar keer om.  

Dus tja, als wij dan niet wakker zijn om ze aan te moedigen hun bed uit te komen, dan blijft het wel heel lang stil in huis ´s ochtends. En als ze dan uiteindelijk wakker zijn, is dat vaak op een heel wat minder rustige manier, want dan moet er opeens opgeschoten worden. Het is namelijk wel de bedoeling dat ze op tijd op school zijn en wij op ons werk. En wat dan dus een heel rustig begin van de dag lijkt met nog even langer blijven liggen, verandert in een gestress om op tijd te komen, wat de sfeer in huis zo ´s ochtends vroeg niet ten goede komt.  

Hoewel het ontzettend verleidelijk is om te blijven liggen, is het eigenlijk heel simpel en weten we het allemaal heus wel: het is slim om op tijd op te staan.  

Want als jij in de ochtend de tijd hebt om alles te doen wat je wilt doen voordat je de deur uitgaat, je de kinderen op tijd wakker maakt waardoor zij zich niet hoeven te haasten en alles dus ook in hun eigen tempo (goed, zoveel mogelijk in hun eigen tempo) kunnen doen, dan zorgt dat voor een veel fijnere sfeer, een rustiger begin van de dag en voorkomt het dat je dingen vergeet (broodtrommels, gymkleren, noem maar op) en blijf je over het algemeen de hele dag relaxter. Als je je dag namelijk al begint met een hoog stressgehalte, dan raak je dat maar moeilijk kwijt.  

Dus, op tijd opstaan is dé oplossing om samen de dag relaxed te beginnen. En heb je daar moeite mee? Vervroeg dan je bedtijd, dan heb je alsnog een gevoel van uitslapen. Reken maar dat je lekker slaapt als het zo vroeg donker is, en koud buiten.

linda@ldgcoaching.nl | www.relaxtemoeder.com