Linda de Groot
Linda de Groot (Foto: Sandrinos Fotografie)

Alles op zijn tijd

Column

Ken je dat? Je hebt een boos, mokkend kind dat na thuiskomst zijn jas heeft laten vallen waar hij hem heeft uitgetrokken en als je vraagt hoe het op school was dan volgt er een onduidelijk, niet te interpreteren geluid. Dit zou een puber kunnen zijn, maar net zo goed een kleuter of eigenlijk gewoon wel iemand van welke leeftijd dan ook.  

Er zijn namelijk gewoon momenten dat je je even niet zo spraakzaam voelt. Dat je gewoon even geen zin in hebt om uit te leggen hoe je dag was, waarom je boos of verdrietig bent of wat je dwars zit. Soms wil je daar gewoon even op ‘kauwen’ of het even laten bezinken. Je hebt gewoon tijd nodig om er woorden voor te vinden om het überhaupt te kúnnen delen met een ander. Als je dat al wilt natuurlijk.  

En iedereen bepaalt zelf wanneer hij er aan toe is om iets te delen. Dus ook jouw kind. Je merkt dat er iets speelt, je weet gewoon dat er iets aan de hand is, maar wat, je hebt geen idee. Hij zegt er maar niets over, en je wilt zo graag helpen. En dus begin je vragen te stellen. Op een moment dat je kind daar nog helemaal niet aan toe is. En dat werkt dus averechts.  

Hoe nieuwsgierig je ook bent, hoe graag je ook wilt weten wat er is of hoe graag je ook je kind wilt helpen, als hij er nog niet aan toe is om erover te praten of daar geen zin in heeft, laat het dan. Ga het niet uit hem proberen te trekken. Dat levert waarschijnlijk alleen maar frustratie op, voor jou én je kind. Maar, hoor ik je denken, wat is dan wél het goede moment? 

Het goede moment is het liefst als jouw kind er zelf over begint. En anders een moment van rust, dus voor het slapen gaan, tijdens een wandeling of als je samen op de bank zit.  

Je kind krijgt nogal wat informatie te verwerken op een dag. Dus dat zijn hoofd een beetje vol zit na zo’n dag is niet verwonderlijk. Dat er even tijd nodig is om tot rust te komen, de dingen te laten bezinken en er over na te denken, is niet vreemd. Gun je kind de tijd, net als je die zelf wilt als je na een drukke dag thuis komt en misschien niet meteen zin hebt om te praten.  

www.relaxtemoeder.com | linda@ldgcoaching.nl

Afbeelding
Start bouw eerste fase Kwadijkerpark Purmerend Algemeen 26 jan, 16:40
Afbeelding
60 jaar na lift naar korfbaltoernooi zijn Alex en Annie nog steeds gelukkig Algemeen 26 jan, 16:24
Afbeelding
Grote regionale postzegelbeurs in De Inval Purmerend Algemeen 26 jan, 16:17
Afbeelding
Aandoenlijke toespraak voor diamanten ouders Algemeen 26 jan, 14:09
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Binnenstad Purmerend wordt 'huiskamer' van alle Purmerenders Algemeen 26 jan, 09:07
Afbeelding
Dierenwelzijn heeft altijd volle aandacht van Astrud Wildschut Politiek 26 jan, 09:00
Afbeelding
Tribute aan Led Zeppelin in P3 Cultuur 26 jan, 07:30
Afbeelding
Versmarkt in de Markthal? Doen! Algemeen 25 jan, 18:33
Afbeelding
Purmerendse Sara de Jong schittert in voorstelling Hendrik Groen Algemeen 25 jan, 17:00
Afbeelding
Aantal Nederlanders met een hersenaandoening blijft stijgen Algemeen 25 jan, 15:41
Afbeelding
Weekend in april feesten op ijsbaanterrein Middenbeemster Algemeen 25 jan, 15:21