Kunsthuis Waterland heeft haar plek gevonden!

Cultureel Purmerend
Bestuursvoorzitter Bert Wiedemeijer.
Bestuursvoorzitter Bert Wiedemeijer. (Foto: Suzan Vermeulen)

In de Peperstraat, schuin tegenover de VVV stap je zo het Kunsthuis Waterland binnen. Je betreedt een overzichtelijke ruimte, vol kunstwerken, kunst aan de muur en achterin het pand vind je een lichte, grote expositiezaal. “Dat was vroeger wel anders,’ vertelt Bert Wiedemeijer (65). Hij is al jaren bestuursvoorzitter van Kunsthuis Waterland, waar de kunstuitleen en tentoonstellingsruimte zijn gevestigd. ‘Vroeger zaten we op de Kaasmarkt en waren we niet zo goed zichtbaar. Nu zitten we lekker in de loop en kunnen mensen ons veel beter vinden.”

Vrijwilligers in de kunst

Als je het pand binnenkomt stuit je eerst op een kleine balie. Dat is het domein van vrijwilligster Gea Hoffs (84) en haar twee, ook vrijwillige, collega’s. Gea: “Ik ben al twintig jaar betrokken bij het Kunsthuis en werk hier als baliemedewerkster tien uur in de week. Ik ontvang bezoekers, licht hen in over kunstwerken en doe de ledenadministratie.” “Ze is een toppertje!”, lacht Madeleine Metsaars (73) die net voorbij loopt met een schilderij in haar handen. Metsaars zit, net als Bert, ook in het bestuur en richt vandaag de Kunstuitleen opnieuw in voor het nieuwe seizoen.

Bert vertelt: “Onze organisatie drijft geheel op vrijwilligers. Ik ben niet opgegroeid met kunst, maar ik werds wethouder, met de portefeuille Kunst en Cultuur, voor de gemeente Purmerend. Toen ben ik me er steeds meer in gaan verdiepen. Na mijn zittingsperiode werd ik via mijn netwerk gevraagd om toe te treden tot het bestuur van het Kunsthuis en de rest is geschiedenis.”

Gea was in haar werkende leven directiesecretaresse bij onder andere de gemeente Purmerend. ‘”oen mijn man overleed wilde ik niet achter de geraniums blijven zitten. Via de vrijwilligerscentrale kon je, toen nog in papieren ordners, kijken waar hulp nodig was. Mijn man hield ook erg van kunst. We waren al lang lid, dus zo ben ik bij het Kunsthuis terechtgekomen. Ik ben zelf dol op beeldhouwen, maar ook etsen en aquarellen vind ik prachtig. Kunstenaars als Gea Karhoff en Marjan Jaspers trekken me erg aan.”

Bert heeft geen favoriete kunstenaar, maar houdt vooral van dier en landschap: ‘Ik heb nu een werk over vogeltrek van Joost Minnigh hangen en een tekening van het Varkensland, een natuurgebied vlak bij Ilpendam. Abstracte kunst is mooi, maar realisme trekt me meer.’

Flink verbouwd

Kunsthuis Waterland is sinds 2018 gehuisvest aan de Peperstraat. Dat ging niet zonder slag of stoot. “We hebben dit pand met heel veel helpende handjes en zeer low budget verbouwd en aangepast naar onze wensen,’ vertelt Bert. Dat was geen makkelijke periode, want door corona liep het werk veel vertraging op. ‘We gingen vrij snel nadat we het pand betrokken open met de Kunstuitleen. Dat kon ook doorgaan in de corona-periode. Maar pas sinds begin 2021 kunnen we nieuwe tentoonstellingen organiseren. Het heeft dus uiteindelijk drie jaar geduurd voor we uit het stof waren.”

Gea: “Ik vind het een prachtige ruimte geworden. Het is heel prettig hier te zijn. Nu is het zaak dat we meer mensen naar binnen halen om te kunnen laten zien wat voor moois we bieden.’ Bert vult aan: ‘Wat betreft het gebouw hebben we geen wensen meer. Ook ons kunstaanbod is op orde. We hebben een nieuwe website en men kan online al een groot deel van de collectie bekijken. Dat is wel zo handig, want dat maakt het zoeken naar een geschikt kunstwerk een stuk makkelijker. Vanuit je luie stoel kun je online een selectie maken. Vervolgens kom je bij ons kijken of het werk aan je verwachtingen voldoet.’ Gea: ‘Soms reserveren mensen digitaal en zijn ze er meteen uit. Andere keren kan het nog tegenvallen. Dan is de kleur net anders dan op het scherm of blijkt het formaat toch niet uit te komen. Dan begint het zoeken opnieuw.”

Mensen nodig voor de toekomst

Het huis is, na jaren, op orde. De faciliteiten zijn gereed, maar er is meer nodig om het Kunsthuis goed naar de toekomst te loodsen. Bert: ‘We hebben nu 8 vrijwillige medewerkers, waaronder het bestuur, die heel veel uren maken. Daarnaast is er nog een groep van 25 vrijwilligers voor hand en spandiensten. Nu we onze faciliteiten gereed hebben, merken we duidelijk waar we behoefte hebben aan ondersteuning. We kunnen zeker mensen gebruiken die zich met fondsenwerving en PR en communicatie bezig willen houden. Of die de collectie online willen aanvullen en up to date houden.’ Gea: “Maar ook baliemedewerkers zijn welkom. We zijn nu met drie personen, maar als we met meer zijn, kunnen we ook vaker open.”

Culturele samenwerkingen

Bert heeft nog meer ambities: “We organiseren exposities, maar deze ruimte leent zich voor meer. Tussen de lockdowns door werd hier een concertje georganiseerd bijvoorbeeld. Dat zou ik wel vaker willen. Samenwerkingen met het Filmhuis, Theater de Verbeelding en natuurlijk het Purmerends Museum. We worden ook steeds meer onderdeel van de Peperstraat. Ons doel is zoveel mogelijk mensen in aanraking te brengen met onze kunst en veel nieuwe leden te krijgen. De toekomst lacht ons toe in dit mooie gebouw!”

Kunsthuis Waterland

De vereniging Kunsthuis Waterland is opgericht in 1976, en heeft als belangrijkste doelstelling intermediair te zijn tussen beeldende kunst en de bevolking van Purmerend en de regio Waterland. Kunsthuis Waterland bestaat uit een kunstuitleen, een kunstcadeauwinkel en een tentoonstellingsruimte. De collectie omvat ruim 1000 kunstwerken van meer dan 300 kunstenaars uit heel Nederland. Bij de Kunstuitleen kun via een jaarabonnement kunst lenen. Een deel van de collectie is online te bekijken. De organisatie drijft volledig op vrijwilligers. Het kunst huis is van woensdag tot en met zaterdag geopend van 12.00 – 17.00 uur.

www.kunsthuiswaterland.nl

Vrijwilliger worden?

Enthousiast geworden over het Kunsthuis of wilt u meer weten over de mogelijkheden tot vrijwilligerswerk? Neem contact op met Bert Wiedemeijer via info@kunsthuiswaterland.nl.

De kunstuitleen.
Gea Hoffs.
De fraaie expositieruimte.