Binnenkort ook te zien in Purmerend

Cultureel Purmerend
Dance with pleasure vrijdagavond 9 september in de Purmaryn.
Dance with pleasure vrijdagavond 9 september in de Purmaryn. (Foto: Fred van Zegveld)

Purmerend bruist! Er is van alles te beleven, bezoeken en bekijken. We pikken een paar hoogtepunten uit het programma van komend najaar. Zet ze vast in uw agenda!

September

Koude Kermis

Theater de Purmaryn
2, 3, 16 en 17 sept & 1 en 2 okt
PUIK speelt i.s.m. het Purmerender Stadstoneel de voorstelling ‘Koude Kermis’, twee eenakters met teksten om over na te denken. Spel door Marc Bart en Katinka Nieuwenhuizen. De regie is van Vincent Albers en Peter Zuurveld.

www.puiktheater.nl

Ciro Duclos Solo expositie 

Kunsthuis Waterland
2 sept – 8 okt 2022
Het werk van Ciro Duclos is vaak ingegeven door zowel zijn eigen alledaagse omgeving als die van zijn voorouders. De serie Pillars bestaat uit sculpturen met een aardse atmosfeer: laag op laag en grens over grens. Tevens toont Duclos een nieuwe serie werken, die bestaan uit herinneringen geprint op versneden beglazing. 

www.kunsthuiswaterland.nl

Dance with pleasure
Theater de Purmaryn
9 september 2022
– 18.30 uur
Dansschool Dance With Pleasure geeft om de twee jaar een dansvoorstelling in een theater in de omgeving van de school met een speciaal thema.
www.depurmaryn.nl 

VR Experience
Bibliotheek Waterland – Purmerend
11 september 2022 – 13.00 – 15.00 uur

Heb je nog nooit een VR bril opgezet! Pak dan je kans in de bibliotheek Purmerend. Wij helpen je met het uitproberen van een VR bril. Je kunt jouw favoriete vakantiebestemming nog eens bekijken in Virtual Reality, maar jouw eigen straat kan ook. ?Ben je toe aan iets spannender, stap dan in achtbaan van de Efteling, ?in de raceauto van Max verstappen of spring met je parachute uit een vliegtuig. Kom binnen lopen en ontdek wat je in het OntdekLAB kunt doen.
www.bibliotheekwaterland.nl 

Kindervoorstelling Jeritza Toney (4+)
Theater Onder de Linden
17 september 2022 – 11.00 uur
Jeritza reist met haar gitaar door het land. Ze vertelt verhalen, zingt en speelt muziek, in nauw samenspel met het publiek. Dit doet ze op geheel eigen, creatieve en vrolijke wijze.
www.onderdelinden.nl 

Lezing Ad van Liempt - De vernieuwers van de jaren vijftig
Theater de Purmaryn
17 september 2022 – 20.30 uur
Aan de hand van een aantal pioniers uit de jaren vijftig rekent Ad van Liempt in een meeslepend verhaal af met het beeld van een benauwd decennium waarin niets gebeurde. Het zijn stuk voor stuk fascinerende persoonlijkheden, aan wie we veel te danken hebben en die ieder op hun eigen terrein duidelijk maken dat de jaren vijftig oneindig veel opwindender waren dan de meeste mensen tot nu toe dachten. Ad van Liempt is journalist, schrijver en mede-bedenker van het programma Andere Tijden. Zijn boek De roaring fifties verscheen bij uitgeverij Balans. Deze lezing is een initiatief van de Vereniging Historisch Purmerend.
www.depurmaryn.nl 

Het Schrijfcafé
Bibliotheek Waterland – Purmerend
24 september 2022 - 10:30 - 12:00
Droom je ervan om je eigen boek te schrijven? Op zoek naar inspiratie voor een kort verhaal of hulp nodig bij het op papier zetten van je levensverhaal? Of gewoon lekker schrijven omdat je daar blij van wordt? Reserveer snel een plekje voor de workshop en laat je betoveren door je eigen pen! Kom proeven van het schrijverschap met auteurs Eva en Renee Kelder. Iedereen is welkom, ook zonder schrijfervaring.
www.bibliotheekwaterland.nl 

Open introductieles volksdansen
Buitenterrein Leeghwaterbad
Leeghwaterpark, Purmerend
24 september 2022 - 13:00-14:30 uur
Volksdansvereniging FDP doet mee met het Sport’in Sportfestival van Spurd. Op zaterdag 24 september wordt van 13.00 tot 14.30 uur een impressie van de lessengegeven. Daarna geeft FDP-docent Sara twee workshops waar iedereen aan kan meedoen. Lijkt het je leuk om te gaan volksdansen? Wil je eens ervaren wat het is? Kom dan naar het Leeghwaterpark en dans mee!

Oktober

Kunstroute Purmerend
1 & 2 oktober 2022
Tijdens de Kunstroute kunnen bezoekers kennis maken met kunstenaars uit Purmerend en directe omgeving, zowel persoonlijk als met hun werk, in hun ateliers of op een gastlocatie. De grote di­versiteit aan kunstdisciplines en het contact met de kunstenaars bieden voor elke bezoeker de mogelijkheid meer te weten te komen over zijn of haar favoriete kunstvorm.
www.kunstroutepurmerend.nl 

ONTmoeten groot grafief groeps-expositie

Kunsthuis Waterland
14 okt – 19 november 2022

In samenwerking met de stichting Grafein (Grafiek- triënnale) wordt van 10 kunstenaars grafisch GROOT werk getoond.                 

November

My Fair Lady - Musical & Operette Purmerend
Theater de Purmaryn
5, 12, 13 & 19 november
Eliza Doolittle is een jonge vrouw uit de arbeidersklasse die bloemen verkoopt in Covent Garden. Ze heeft weinig manieren en ze praat plat Engels. Op een dag zien Henry Higgins en kolonel Pickering haar bloemen verkopen op de markt. Higgins gaat een weddenschap aan met zijn vriend kolonel Pickering dat hij erin zal slagen om Eliza in korte tijd niet alleen perfect Engels te leren maar haar ook de gangbare etiquette in de hogere kringen eigen te maken. Hij slaagt uiteindelijk in zijn opzet, maar tijdens het proces is Eliza zodanig geëmancipeerd geraakt, dat zij aangeeft niet langer afhankelijk te zijn van Higgins en haar eigen weg te kunnen gaan. De film uit 1964 was een groot succes en ook in het theater zijn grote successen geboekt.
www.depurmaryn.nl 

Pakjes paniek (4+)

Theater Onder De Linden
19 november 2022 – 11.00 uur

Natuurlijk een voorstelling vol met liedjes!

Sinterklaas vindt dat het tijd wordt dat Piet Paniek ook eens pakjes gaat bezorgen. Pepernoten strooien kan hij als de beste, maar op de stoomboot heeft hij nog nooit meegevaren (te eng), het paard van Sinterklaas vasthouden wil hij niet (te spannend) en al helemaal niet een cadeautje door de schoorsteen gooien (te gevaarlijk). Omdat hij toch zijn pietendiploma wil halen, heeft Sinterklaas hem de opdracht gegeven het pakje van Pien te bezorgen. Deze voorstelling wordt verzorgd door Theater de Verbeelding.
www.onderdelinden.nl 

Crescendo Purmerend - Sinterklaas Familiefeest
Theater de Purmaryn
20 november 2022
Een muzikaal familiefeest voor jong en oud!
www.purmaryn.nl 

MMG koor – Taize

20 november 2022
Nicolaaskerk, Kaasmarkt 15, Purmerend

Het MMG koor is een project koor, bestaande uit koorleden uit Purmerend, De Rijp en Westbeemster. Op 20 november wordt de kerkdienst begeleid met Taize-achtige liederen. Meer informatie via Annemiek Nuijens, amnuyens@hetnet.nl of 06 20650615

Muziekvereniging Kunst na Arbeid – Sprookjesconcert
Theater de Purmaryn
27 november – 14.00 uur

Kunst na Arbeid presenteert een sprookjesconcert met als speciale gast: Zandtovenaar Gert van de Vijver. Gert was de eerste zandkunstenaar van Nederland. Hij maakt gebruik van een fascinerende kunstvorm: het zandschilderen. Gert gooit, strooit en schuift met zand op een verlichte glasplaat en laat op betoverede wijze allerlei tekeningen verschijnen. Door middel van een directe projectie is deze kunstvorm live te zien.
www.kna-purmerend.nl 

December 

Kerstfoto’s maken
1 december 2022
Heel Europa, grote zaal, Purmerend

De fotomeute is voor enthousiaste fotografen, die in een gezellige sfeer samen met hun hobby bezig willen zijn. Op donderdag 1 december 2022 gaan we aan de slag met het fotograferen van kerstversieringen etc. op creatieve wijze. Kerstspullen lenen zich bij uitstek om gefotografeerd te worden! We starten om 19.30uur. Aanmelden kan bij defotomeute@gmail.com

Zangvereniging Harmonie – kerstconcert

Keyserkerk, Middenbeemster
11 december 2022 – 14.30 uur
Kom in kerstsfeer met ons sfeervolle Kerstconcert. Wij brengen een gevarieerd programma ten gehore met Christmas Carols en kerstmuziek van onder andere Joseph Haydn, Morten Lauridsen en Ralph Vaughan Williams.

Kerstinstuif Volksdansvereniging FDP
Wijkplein Where, Purmerend
21 december – 19.30 – 22.00 uur
23 december – 13.30 – 16.00 uur

Tijdens de kerstinstuiven wordt het semester feestelijk afgesloten met een gezellige dansavond/-middag met internationale dansen. En natuurlijk is er gelegenheid om gezellig bij te praten onder het genot van een hapje en een drankje. op woensdag 21 december leidt Sara Damen de instuif. Op vrijdag 23 december is dat Valesca Koenen. 

Niet-leden betalen € 5,00 entree. Aanmelding vooraf is niet nodig.
www.folkloredans.nl

VRIJDAG 23 DECEMBER 2022

Jongerenpodium Kerstspecial
Theater Onder De Linden
23 december 2022 – 20.30 uur

De Cultuursalon organiseert samen met het Jongerenpodium een speciale kerstbijeenkomst. Graag nodigen wij u uit om een muzikale of culturele bijdrage te leveren (denk bijvoorbeeld aan kerstverhaal of gedicht) of als luisteraar deze avond te bezoeken. De inloop is vanaf acht uur in Onder de Linden, start van de avond om half negen tot circa half elf en met een pauze. Geef je op via: cultuursalon@onderdelindenbeemster.nl 


Kerstman kwijt! – Purmerendse Kerstshow
NKT Theaterschool & Stedelijk Orkest Purmerend

Theater de Purmaryn

28, 29, 30 december 2022 – 15.00 uur & 19.30 uur

Volwassenen € 17,50

Kinderen <12 € 15,00

Hohoho! Dat was me het kerstfeest wel! Op de Noordpool staan mevrouw Santa en tientallen kerstelfjes vol verwachting te wachten op de thuiskomst van de Kerstman na een geweldige Kerst. Maar waar blijft hij toch? De Kerstman is verdwenen en dus wordt de hulp van een aantal kerstengelen ingeschakeld. Want als hij niet thuiskomt, is er vast iets ergs gebeurd. En dan kan het nieuwe jaar niet beginnen! Ineens blijkt niet iedereen van het kerstfeest te houden. Er zijn zelfs heel veel mensen die er alles aan willen doen om kerst en het kerstgevoel voor altijd af te schaffen. Hebben zij iets te maken met de verdwijning van de kerstman? En hoe kunnen we hem terugvinden en de jaarwisseling redden?

De NKT Theaterschool, het Stedelijk Orkest Purmerend en Theater de Purmaryn presenteren de eerste Purmerendse Kerstshow ooit! Zes voorstellingen in de drie dagen tussen kerst en oud & nieuw. Een heerlijk uitje voor jong en oud. Tientallen leerlingen van het NKT, enkele Purmerendse gastacteurs en ruim 60 muzikanten van het Stedelijk Orkest Purmerend zingen, dansen en spelen de sterren van de hemel in deze speciaal gemaakte musical.

Tekst en regie zijn in handen van Jeroen Man, artistiek leider van de NKT Theaterschool. De muziek wordt gecomponeerd en gearrangeerd door Edwin Paarlberg. Henk Ummels dirigeert het Stedelijk Orkest Purmerend.

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland en de gemeente Purmerend. Kaartverkoop via www.depurmaryn.nl 

Fotobijschriften:

  • Dance with Pleasure
    Dance with Pleasure
  • Kerstman Kwijt
    ‘Kerstman Kwijt’ een vrolijke muziekvoorstelling voor de hele familie!
  • Jeritza Toney
    Jeritza Toney vertelt muzikale kinderverhalen
  • Pakjespaniek
    Een kleurrijke Sinterklaasvoorstelling voor de allerkleinsten.
  • Schrijfcafé

Laat je in het Schrijfcafé van Bibliotheek Waterland betoveren door je eigen pen.

Koude Kermis van PUIK.
Ciro Duclos exposeert in Kunsthuis Waterland.
Pakjes paniek op 19 november in Onder de Linden.
Zandtovenaar Gert van de Vijver.