‘Doel is om NKT Theaterschool naar het volgende niveau te brengen’

Cultureel Purmerend
Suzan Vermeulen (links) en wethouder Eveline Tijmstra tonen trots het magazine Ontmoet Cultureel Purmerend.
Suzan Vermeulen (links) en wethouder Eveline Tijmstra tonen trots het magazine Ontmoet Cultureel Purmerend. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Suzan Vermeulen is nu precies een jaar directeur van de NKT Theaterschool. Bewust heeft ze zichzelf destijds na haar aanstelling tijd en gelegenheid gegeven om goed te observeren, te kijken naar de (groei)mogelijkheden van het theater en om kennis te maken met zoveel mogelijk instanties en organisaties. Nu, na het kennismakingsjaar, is ze met ongekend enthousiasme en passie druk doende om de school naar het volgende niveau te brengen. Duidelijk is wel dat de NKT Theaterschool, die in de achterliggende jaren al heel wat theaterdieren heeft afgeleverd bij landelijke musicals en andere producties, bezig is met een vernieuwingsslag.

Als een van de initiatiefnemers van het magazine Ontmoet Cultureel Purmerend, een bijlage in het Purmerends Nieuwsblad van 8 september en online te lezen via de link https://www.rodi.nl/purmerend/cultureel-purmerend, heeft Suzan Vermeulen duidelijk gemaakt dat een samenwerking tussen alle culturele instellingen, zowel vrijwillig als gesubsidieerd, zeer gewenst is.

Vervolg op Cultuurparade

“Je ziet wat het resultaat is, een geweldige bijlage met een totaaloverzicht van alle gezelschappen en voorstellingen in Purmerend. Het magazine is gesubsidieerd en mogelijk gemaakt door de gemeente en tal van culturele organisaties. Het is een vervolg op de jaarlijkse Cultuurparade. Op een gegeven moment zaten we bij elkaar om te brainstormen over wat we zouden kunnen doen om ons te laten zien. Tommie van Eck (directeur van theater de Purmaryn, JB), Esther Dam (directeur Muziekschool Waterland, JB) en ik kwamen op het idee om het magazine uit te geven. Het was een klus maar zeker een heel leuke. En de reacties zijn nu al fantastisch. Ook cultuurwethouder Eveline Tijmstra is dolblij met de uitgave en laat haar enthousiasme duidelijk blijken”, aldus een trotse Suzan.

Schat aan ervaring

Terug naar de NKT Theaterschool, die alweer 30 jaar bestaat en ooit door Manja Siebrecht werd opgericht. Alvorens Vermeulen (48) verantwoordelijk werd voor het reilen en zeilen van de school aan de Gedempte Singelgracht in Purmerend deed ze een schat aan ervaring op in de kunst en cultuur. Alle facetten van cultuur en vormen van cultuur heeft ze gehad. “Ik heb veel theatergroepen, culturele instellingen en -organisaties gewerkt. Heb ook amateurprojecten gemaakt voor kleine gezelschappen en ook voor producties met honderden medewerkers. Maar ik heb ook met veel plezier voor bibliotheken, dierentuinen en attractieparken gewerkt, daar deed ik ook de marketing en communicatie. Kunst en cultuur is me altijd blijven trekken, het heeft simpelweg mijn voorliefde. En nu voor de NKT Theaterschool werken is een droom. Deze organisatie bruist en dat had ik al heel snel door”, klinkt ze enthousiast.

Extra krachten

Passie voor wat ze doet gekoppeld aan werken in een team is wat bij Suzan extra krachten naar boven brengt. “Ik kan van mezelf zeggen dat ik passie heb en me eigenlijk altijd zeer betrokken voel bij de dingen die ik doe. Werken in een team betekent dat er al heel snel een verbinding ontstaat. Het is de magie van het samenwerken. Gezamenlijk iets maken en ook waarmaken, dat is waar ik heel gelukkig van word. Zoals dat ook het geval is met onze artistiek leider Jeroen Man. Een vakman, die samen met 16 theaterdocenten grootse producties maakt.”

Een van de doelen die ze zichzelf heeft gesteld is ervoor te zorgen dat het leerlingenaantal enigszins op het niveau van voor Corona komt. “Dat heeft een deukje opgelopen. Tijdens Corona kon er natuurlijk geen les gegeven worden en moest alles digitaal. Dat was voor veel kinderen en ouders natuurlijk geen ideale situatie. Daardoor zijn er veel opzeggingen gekomen. Het gaat nu gelukkig weer de goede kant op en we hopen over drie jaar op het niveau van voor Corona te zitten.”

Plannen heeft Suzan Vermeulen in overvloed. Zoals die er zijn met het les geven op basisscholen en hulp bij het maken van de eindmusical. In samenwerking met de gemeente maken inmiddels vier basisscholen gebruik van die mogelijkheden, als het aan Suzan ligt wordt dat aantal groter.

Kerstshow/musical

Tevens zijn er vergaande plannen met betrekking tot de samenwerking tussen NKT, De Verbeelding en theater de Purmaryn. Van een andere orde is het initiatief van NKT, Stedelijk Orkest en de Purmaryn om op 28, 29 en 30 december in totaal zes voorstellingen te geven van de muzikale familie kerstshow/musical ‘Kerstman kwijt!’.

De NKT Theaterschool als ideale springplank naar grote landelijke en wellicht internationale producties. Als het aan Suzan Vermeulen en haar team ligt gaat de uitspraak ‘Als je eenmaal bij het NKT gezeten hebt tel je mee’ nog meer doorklinken.

NKT’er voor het leven

“Het grappige is dat iedereen die in de afgelopen jaren vanuit NKT landelijk is doorgestoten, altijd blijft zeggen: een NKT’ er ben je voor het leven.”

JOHN BONTJE