WijkJuryleden gezocht om mensen te enthousiasmeren voor het theater

Cultuur
De WijkJury Purmerend start in september.
De WijkJury Purmerend start in september. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Purmerend is één van de twaalf steden in Nederland waar een WijkJury actief is voor theatervoorstellingen. Deze bestaat uit een diverse groep mensen die gezamenlijk twaalf voorstellingen bezoekt en deze bespreekt. De WijkJury wordt elk jaar opnieuw samengesteld en inmiddels is de werving voor de volgende jury, die in september gaat starten, begonnen. “De insteek is om mensen die weinig of nooit naar het theater gaan kennis te laten maken met theater en ervoor te enthousiasmeren”, vertelt initiatiefnemer Cor Stam van theater de Verbeelding.

WijkJurylid worden? Meld je aan!

De leden van de WijkJury bezoeken gezamenlijk zes voorstellingen in Theater de Verbeelding en zes in De Purmaryn. “Aan het begin van het jaar is er een kennismaking met de groep en hoor je wat je gaat zien”, licht Cor Stam toe. “In mei is de laatste avond waar we ook de keuze gaan maken voor de beste voorstelling. Deze wordt gespeeld op het landelijke Theater Festival. Dus al met al ben je 15 of 16 keer per jaar ermee bezig.”

Diverse samenstelling

De jury is vooral heel divers en bestaat uit mannen en vrouwen van alle leeftijden en verschillende culturele achtergronden. Cor: “Het betreft altijd mensen die weinig of geen theaterervaring hebben. Zij moeten gaan ervaren hoe mooi theater kan zijn. Ook hopen we dat het een kettingreactie geeft. Wanneer de WijkJury er in eigen kring enthousiast over is trekt dat wellicht meer mensen naar het theater die anders niet zouden gaan.”

WijkJury Amsterdam

Dat het zo werkt bewijst Carmen Latour. “Een vriendin van mij was actief in de WijkJury van Amsterdam. Ze had altijd heel enthousiaste verhalen. Het leek me zo leuk, maar ik woonde in Purmerend en kon daar niet bij. Tot zij vertelde dat ze ook in Purmerend een WijkJury opzetten. Ik meldde me direct aan. De eerste voorstelling was een poppentheater, dat leek me niets. Maar in het voor- en nagesprek en nog een gesprek met de makers keek ik er heel anders tegenaan.”

Leuk en spannend

Het zijn ook die voor- en nagesprekken met de andere juryleden die ze prettig vindt. “Je komt een half uur van tevoren bij elkaar met de groep. En ook erna weer. Iedereen uit de groep bekijkt het anders en het is leuk die meningen met elkaar te delen. En de makers vertellen het weer vanuit het oogpunt waarvan zij het gemaakt hebben. Het verbreedt je kijk op zaken maar uiteindelijk gaat het er toch om hoe je zelf de voorstelling beleeft. Nu vind ik alles even leuk en spannend. Elke voorstelling heeft wel wat.”

Anders naar kijken

Via Carmen kwam ook Anne van der Aa in de WijkJury en zij is net zo enthousiast. “Het is heel erg leuk. Ik kwam wel eens in de Purmaryn maar eigenlijk nooit in De Verbeelding. Daar ben ik heel enthousiast over geworden. Ik ga nu ook naar meer kleinere theaters. Leuk is ook dat je naar heel veel verschillende voorstellingen gaat terwijl je voorheen altijd een bepaald genre koos. Je leert er anders naar kijken.” Daarnaast vindt Anne het sociale aspect fijn. “Je ziet de voorstellingen met de hele groep, je krijgt hele leuke contacten met de andere mensen. Alles bij elkaar is het eigenlijk een cadeautje. Dus wanneer je de kans krijgt dit te doen, pak hem dan.”

Hart gestolen

Ook Carmen is blij dat ze deze kans heeft gekregen. “Het theater heeft echt wel mijn hart gestolen en ik blijf zeker gaan. Jammer dat het gaat stoppen omdat er een nieuwe jury komt, ik zal het erg missen.”

Inmiddels is de werving gestart voor de nieuwe WijkJury Purmerend die in september gaat starten. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een kennismakingsgesprek bij pr@theaterdeverbeelding.nl.