Het bestuur, v.l.n.r.: Tim de Boer, Ilja Frie, Olga Smalhout, Hans Hennes, Marianne Holdorp, Cor Stam, Emmalot Morel. Wouter van Waardt ontbreekt op de foto.
Het bestuur, v.l.n.r.: Tim de Boer, Ilja Frie, Olga Smalhout, Hans Hennes, Marianne Holdorp, Cor Stam, Emmalot Morel. Wouter van Waardt ontbreekt op de foto. (Foto: Han Giskes)

Dertig jaar oud eigenzinnig theater blijft jong van geest

Cultuur

PURMEREND – Theater de Verbeelding bestaat dertig jaar en viert komend weekend een feestje met de voorstelling Wasserette van het Volksoperahuis met speciale gasten. Met de ‘frisse blik’ bovendien van maar liefst vier nieuwe bestuursleden wordt er uitgekeken naar het nieuwe seizoen vol oude bekenden en ook veel nieuwkomers. Een mooie mix zoals het dit ‘eigenzinnige’ theater betaamt.

“Het is mooi dat er een jongere generatie aan bod komt”, geeft bestuurslid Wouter van Waardt aan. Naast Tim de Boer en Marianne Holdorp betreft dat Emmalot Morel en Ilja Frie met wie Wouter aanschuift om het jubileum over het voetlicht te brengen. “Zij vertegenwoordigen de toekomst en hebben allebei veel ervaring in de theaterwereld.”

Aanstormend talent

Theater de Verbeelding begon ooit in het Stamhuis maar verhuisde in 2006 naar het nieuwe P3. Al van aanvang af biedt het een podium aan nieuwkomers. Verschillende ‘groten’ zoals Marc Marie Huijbregts en Hans Teeuwen gaven er hun eerste voorstellingen. Wouter: “Wij gaven hen het podium dat ze zochten omdat we graag een platform willen zijn voor aanstormend talent zodat ze de kans krijgen zich te laten zien. Wat ons ook wel kenmerkt is dat veel voorstellingen bij ons inspelen op de actualiteit en maatschappijkritisch zijn. Dat vinden we ook belangrijk. Dat er een ander perspectief wordt geboden en mensen aan het denken worden gezet, terwijl je geniet van een voorstelling. Dat kan in cabaret maar ook bijvoorbeeld in dans.”

Aanvulling op Purmaryn

In beide opzichten is De Verbeelding een perfecte aanvulling op Theater de Purmaryn. Daar weet Ilja met ruim 25 jaar ervaring in productie en theater, waaronder bij De Purmaryn alles van. “We bieden het interessante middenzaal aanbod wat te groot is voor de kleine zaal en te klein voor de grote zaal van de Purmaryn. In die niche zitten wij, dus we zijn aanvullend op de Purmaryn. Maar we hebben ook een heel fijne samenwerking met andere culturele partners in Purmerend.”

Je bent echt welkom en de Verbeelding is blij dat je er bent

Onder de Linden

Wouter vult aan: “Tijdens corona hebben we bijvoorbeeld ook de samenwerking gezocht met Onder de Linden in Middenbeemster. Waar liggen de raakvlakken, hoe kunnen we elkaar helpen… Wanneer wij een artiest daar programmeren hebben zij weer een ander soort voorstelling, dat wordt op prijs gesteld. Die samenwerking gaan we ook zo voortzetten. Je gunt elkaar allebei een plek en vindt het wederzijds belangrijk dat je bestaat.”

Ook de betrokkenheid van de gemeente is groot. “Zij zien ook dat we een belangrijke rol spelen in het culturele leven van Purmerend. Dat vertaalt zich ook in ons jubileumweekend waar zowel wethouder Eveline Tijmstra als Don Bijl bij aanwezig is.”

Warm welkom

Emmalot kende de Verbeelding als producent en dus van de andere kant. “Je wordt hier warm onthaald”, vertelt ze. “Je bent echt welkom en de Verbeelding is blij dat je er bent. Dat draagt er ook aan bij dat men terug komt om hier een voorstelling te spelen. Dat komt voor een groot deel omdat het een vrijwilligersorganisatie is. We willen allemaal een stapje extra zetten om het samen leuker en makkelijker te maken. Voor de artiesten, maar ook voor de collega’s en het publiek. Dat zegt veel over de sfeer die hier heerst. Er zit hier weliswaar 30 jaar ervaring maar toch voelt het alsof het gisteren begonnen is. De Verbeelding is jong van geest en heeft een grote gedrevenheid.”

“Dat is de gedeelde kernwaarde hier”, vult Ilja aan. “Liefde voor theater, het leven een beetje mooier maken. Wij zijn best uniek in de theaterwereld. Het is een professioneel theater, maar ook heel open en we bieden een eigenzinnig grootstedelijk programma. Je hoeft daarvoor niet naar Amsterdam.”

Fantastisch aanbod

Tijdens corona was het natuurlijk allemaal lastig maar De Verbeelding hoopt in het nieuwe seizoen weer vol te zitten en een volwaardig seizoen te kunnen draaien. Met veel doorgeschoven voorstellingen maar ook veel nieuwe. “We hebben een fantastisch aanbod”, zegt Ilja. “De uitdaging is om met de weinige middelen die we hebben nieuw publiek te bereiken. Eén van de opdrachten van het nieuwe bestuur is dan ook om jongeren en nieuwe mensen aan De Verbeelding te binden, daar gaan we mee aan de slag.”

Voor onze prijzen kun je best eens wat uitproberen, zeker als je Vriend wordt

Uitproberen

Op 27 mei is de laatste voorstelling van dit seizoen. Emmalot: “Vanaf september hebben we weer een fantastisch aanbod, te beginnen met een stuk van Maria Goos. Er staan echt parels in de Verbeelding. En het duurt bij ons niet lang. Hoe mooi is het wanneer je in 5 kwartier op de zaterdagavond een mooie voorstelling kunt zien en daarna lekker een biertje kan pakken? En dat voor een schappelijke prijs. Voor onze prijzen kun je best eens wat uitproberen, zeker als je Vriend wordt. Wie weet kun je dan zeggen; ik was erbij in de Verbeelding, bij de eerste voorstelling van een nieuwe Marc Marie of vul maar in met zoveel talenten in Nederland.”

Jubileumvoorstelling

De exclusieve soap ‘De Wasserette gaat het theater in’ is speciaal voor het jubileum van De Verbeelding geschreven en voorziet in een groot aantal speciale gasten. Het wordt zowel zaterdagavond 14 mei als zondagmiddag 15 mei gespeeld. Voor zaterdagavond zijn er nog kaarten beschikbaar, te bestellen via de website: www.theaterdeverbeelding.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Purmerend

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
De Purmer 400 jaar naar climax: ruim 10 dagen groot feest! Algemeen 23 jun, 15:00
Afbeelding
Jerry Huizinga mag naar huis Algemeen 23 jun, 13:34
Afbeelding
HV Vido gaat starten met rolstoelhandbal Algemeen 23 jun, 13:00
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Gastles over kansen, risico’s en verleidingen van IT-talent groot succes Algemeen 23 jun, 10:11
Afbeelding
Lach en een traan op verrassingsfeestje voor Oekraïense vluchtelingen Algemeen 23 jun, 10:00
Afbeelding
NKT Summerschool: vier dagen theatermaken Algemeen 23 jun, 07:07
Afbeelding
Vrijdagavond 24 juni Summer Night Shopping in binnenstad Algemeen 23 jun, 06:55
Afbeelding
De Zwermers: ode aan de kleurrijke en veelzijdige mens Algemeen 23 jun, 06:49
Afbeelding
Zaterdag 25 juni inloopmiddag Historisch Purmerend Algemeen 23 jun, 06:48
Afbeelding
Vlam sloeg over tijdens jongerenreis Algemeen 23 jun, 06:47
Afbeelding
Column burgemeester Don Bijl: “Risico van ontsporing is niet denkbeeldig” Algemeen 23 jun, 06:39
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief