Epositie ter ere van Purmer 400 jaar

Cultuur
Het gemaal Purmer Noord met de Middentocht, ca 1972.
Het gemaal Purmer Noord met de Middentocht, ca 1972. (Foto: Waterlands Archief, foto Piet Hetjes)

PURMER - Op 4 juni opent de expositie ter ere van de viering van Purmer400 jaar in de Purmerkerk aan de Westerweg. Voor de viering heeft het Waterlands Archief vier vitrines ingericht met gevarieerde onderwerpen. Er wordt ingegaan op de droogmaking, het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, de vorige jubilea van de polder de Purmer en toneelvereniging Purmersteyn. Ook wordt er een doorlopende fotopresentatie gegeven en worden er films getoond. Daarnaast laten zeven enthousiaste dames uit de Purmer hun kunstwerken zien, in de vorm van beelden, schilderijen, foto’s en quilts.

De door het Waterlands Archief ingerichte expositie gaat in op verschillende onderwerpen. Er wordt ingegaan op de droogmaking van het Purmermeer en het drooghouden van de nieuwe polder. Verschillende bronnen brengen dit belangrijke stuk geschiedenis in beeld waaronder het in 1617 aan de steden Edam en Monnickendam verstrekte octrooi en het kavelregister. Ook afbeeldingen van molens en het poldergemaal ontbreken niet en tevens is de Tweede Wereldoorlog een onderwerp. In de Purmer was het verzet actief waar verschillende families en hun boerderijen bij waren betrokken, onder andere de boerderij van de familie Ham aan de Westerweg. De illegaliteit, oorlogsschade en het oorlogsmonument worden belicht aan de hand van documenten, krantenartikelen en boeken. Daarnaast is er op de expositie aandacht voor eerdere feesten. In 1922, 1972 en 1997 vierde de Purmer feest vanwege respectievelijk 300, 350 en 375 jaar Purmer. Aandacht voor deze herdenkingen is er in de vorm van documenten, boeken en foto’s en film.

Gevarieerde onderwerpen

Toneelvereniging Purmersteyn krijgt ook aandacht omdat de Rederijkerskamer Purmerstein die in 1899 werd opgericht en de voorloper was van de toneelvereniging. Uit het archief van de toneelvereniging worden diverse stukken getoond, zoals foto’s, programma’s van voorstellingen en lijsten van acteurs en actrices. Tenslotte is er een digitale presentatie over de Purmer in en rond 1988, samengesteld met behulp van de fotocollectie van Piet Hetjes en worden er films vertoond, waaronder over het jubileum van 1997.

Voor de expositie is deels gebruik gemaakt van materiaal, beschikbaar gesteld door bewoners van de Purmer.

Openingstijden

De expositie is vier weekenden in juni en het eerste weekend in juli geopend, op zowel zaterdag als zondag van 14.00 tot 16.00 uur. Tijdens de Open Dag in de Purmer, zaterdag 25 juni, is de expositie geopend van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang voor de expositie is gratis.

Locatie: Purmerkerk, Westerweg 50, Purmerend.