José Ferdinandus is zesde ‘Purmerendse Ster op het doek’

Cultuur
José Ferdinandus zit stralend model in De Purmaryn als Purmerendse Ster op het doek.
José Ferdinandus zit stralend model in De Purmaryn als Purmerendse Ster op het doek. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND - Afgelopen zaterdag, 19 november, was het de beurt van José Ferdinandus om model te zitten als zesde ‘Purmerendse Ster op het doek’. Bij Purmerendse boekenliefhebbers is zij een begrip: ze was ruim twintig jaar bedrijfsleider bij het Boekeneiland in de Breedstraat, en daarna vervulde ze dezelfde functie bij Boekhandel het Leesteken die zij zelf mede, onder andere met crowdfunding, van de grond had gekregen. Stralend liet zij zich in de foyer van Theater de Purmaryn vereeuwigen door zestien kunstenaars van het Kunstcollectief.

Niet meer in de boekenwinkel, maar stilzitten doet José niet. Zo is ze organisator van Boeken bij Betje in Middenbeemster, coacht ze een boekenwinkel in Edam en is ze ook nog actief als redacteur. Met haar vrolijke uitstraling en kleurige sieraden bleek José voor de deelnemers aan Sterren op het doek een feest om te tekenen, zo meldt het Kunstcollectief. De potloden, pennen en stukjes houtskool werden druk benut om een eerste schets op papier te zetten. De resultaten waren zeer divers in stijl. Tussen al die verschillende portretten die nu gemaakt gaan worden, zit er vast één die kunstliefhebber José aanspreekt. 

De kunstenaars hebben nog tot zaterdag 14 januari de tijd om hun eerste schetsen verder uit te werken. Daarna worden de doeken tentoongesteld in De Purmaryn en kan het publiek een publiekswinnaar kiezen. Op de finaledag op 4 februari 2023 kiest José het mooiste werk uit en wordt de publieksprijs bekend gemaakt.

www.kunstcollectiefpurmerend.nl


José Ferdinandus. (Foto: Evert Ruis)


Alle technieken werden uit de kast getrokken door de kunstenaars. (Foto: Evert Ruis)