Programma Filmhuis Purmerend

Cultuur
De wolf is terug in ons land en zal zich alleen maar meer laten zien.
De wolf is terug in ons land en zal zich alleen maar meer laten zien. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend vertoont in ‘t Stamhuis aan de Kerkstraat 11, schuin tegenover theater de Purmaryn.

Vrijdag 9 en dinsdagavond 13 december Wolf van regisseur Cees van Kempen, Nederland, 2021, 90’.

De wolf is terug in Nederland, niet naar ieders tevredenheid. Het dier eet zo’n 3 kilo vlees per dag, wat onder meer bij schapenboeren tot grote schade leidt. Filmmaker Cees van Kempen vond het slechte imago van de wolf onterecht en besloot het dier in een beter daglicht te stellen. ‘Wolf’ is het resultaat van zijn uiterst geduldige zoektocht in Duitse en Nederlandse bossen, waar hij vele maanden achtereen stilletjes zat te wachten op zijn hoofdpersoon. 

De wolf past in het Nederlandse ecosysteem, betoogt Van Kempen. Hij jaagt vooral op kwetsbare dieren en laat daarbij vleesresten achter voor aasdieren als raven, die dus ook van zijn komst profiteren. Het is een overtuigend verhaal, al wringt het dat de film het jachtinstinct van de wolf toch wat lijkt te verdoezelen.

De film maakt in elk geval duidelijk dat het dier niet zomaar weggaat: inmiddels leven er zo’n twintig wolven in Nederland. 

De voorstellingen beginnen om 20.00 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden € 6,00). Neem je reserveringsbewijs mee, digitaal of op papier, de code wordt gescand.

Zaterdag 10 en dinsdagmiddag 13 december Zee van tijd van Theu Boermans, Nederland, 2022, 116’.

De film  begint in de jaren tachtig met beelden van een stel, Lucas en Johanna, dat met hun zoontje Kai per zeilschip een wereldreis maakt. Lucas en Johanna zijn een dolgelukkig stel, zo laten de korrelige beelden zien die benadrukken dat deze tijd tot het verleden behoort. Tijdens deze avontuurlijke zeiltocht over de Atlantische Oceaan verdwijnt hun vijfjarige zoon Kai. Zijn lichaam wordt nooit teruggevonden.

De film slingert je van het verleden naar het heden en telkens weer terug. Al snel weet je dat het tussen Lucas en Johanna niet goed zit. Gaandeweg de film kom je erachter hoe dat komt.

De film tracht je in te laten voelen hoe hartverscheurend het moet zijn om een kind te verliezen. Iedere ouder gaat op een andere manier met rouwverwerking om en dat kan consequenties hebben voor de relatie tussen twee ouders, dat lijkt de boodschap van ‘Zee van tijd’.

Aanvang zaterdag 20.00 uur, dinsdag om 13.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden € 6,00). Neem je reserveringsbewijs mee, digitaal of op papier, de code wordt gescand.

Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.

Zee van Tijd is een aangrijpende film over de plotselinge verdwijning van Kai.