Wim Klaver dirigeert orkesten in deze regio naar grote hoogte

Cultuur
Wim Klaver tijdens een repetitie van Crescendo Purmerend in P3.
Wim Klaver tijdens een repetitie van Crescendo Purmerend in P3. (Foto: Han Giskes)

REGIO - Harmonie Crescendo Purmerend, Beemsters Fanfare en Ilpendams Fanfare hebben één ding met elkaar gemeen. Ze hebben alle drie dezelfde dirigent, namelijk Wim Klaver uit Ilpendam. Sterker nog, het zijn trouwens niet alleen deze muziekgezelschappen die gebruik maken van zijn kwaliteiten. Met enige regelmaat wordt Wim door vaste- en gelegenheidsorkesten gevraagd om met de baton te zwaaien en/of voor hen arrangementen te schrijven. Van Wim Klaver kun je zeggen dat hij bezeten is van wat eens zijn hobby was en inmiddels alweer jaren zijn beroep is. Terwijl hij toch echt afgestudeerd chemicus is. In de muziek heeft hij nieuwe chemie gevonden.

Anderhalf uur aan tafel met Wim Klaver (1961) betekent evenzoveel tijd doorbrengen met een muzikale spraakwaterval. Niet zo gek, zeker als je bedenkt waar de basis van Wim lag en waar hij thans is beland. De ras-Ilpendammer (zijn vader was melkboer in het dorp) begon op 8-jarige leeftijd bij Ilpendams Fanfare, heeft altijd een passie gehad om te dirigeren, hetgeen hem op 17-jarige leeftijd - tijdens de 4 mei herdenking - als invaller voor het orkest uit Ilpendam bracht.

Scheikunde studeren

Daarna is hij scheikunde gaan studeren. Hij promoveerde en kwam als chemicus in dienst bij de Koninklijke Shell. In die tijd bleef het bloed kruipen waar het niet gaan kon en stond hij onder meer als dirigent voor de Shell Harmonie. Het was in die periode dat hij er definitief voor koos om als dirigent leiding te kunnen geven aan diverse blazersensembles. Klaver dirigeert Beemsters Fanfare nu 20 jaar, Harmonie Crescendo 12,5 jaar en hij is nu 21 jaar betrokken bij Ilpendams Fanfare. Daarnaast is hij dirigent van het Opleidingsorkest van Crescendo, het enige opleidingsorkest van de Purmerendse muziekverenigingen. 

Zijn bemoeienissen bij Ilpendams Fanfare lagen aanvankelijk niet in de lijn der verwachtingen. “Omdat ik in het dorp woon wilde ik dat eigenlijk liever niet. Het was te dichtbij. Maar desondanks ben ik destijds akkoord gegaan met een proefperiode van een jaar. Daarna probeerde het orkest het orkest het met drie andere dirigenten, maar dat bleek niet het gewenste effect te zijn. Dus kwam men weer bij mij uit. En het is geweldig”, aldus Klaver.

De meesten in Ilpendam kennen Wim ook van zijn medewerking aan de jaarlijkse Parkconcerten waarvan de eerstvolgende in juli van dit jaar op de kalender staat. Klaver zoekt dan de samenwerking met andere optredende gasten in het park, zoals met popgroepen. “Ik word heel blij van het maken van dwarsverbanden”, erkent hij. “Daar komen de meest verrassende optredens uit voort”, weet hij uit ervaring. Hij speelt komende zomer zelf mee tijdens het concert voor cellisten dat hij voor fanfare aan het bewerken is.

Lenteconcert Crescendo

Harmonie Crescendo in Purmerend organiseert jaarlijks een lenteconcert waarin Wim Klaver de muzikale leiding heeft. Hij maakt zelf de arrangementen en die hebben tot nu toe in alle gevallen geleid tot enthousiaste reacties bij de optredende hoofdgasten. Onder hen zangeres Karsu, de Amsterdam Klezmer Band en trompettist Eric Vloeimans. Op zaterdag 18 maart is het weer zover, als Crescendo de bezoekers van de Purmaryn dit keer een klassiek concert voorschotelt. Met medewerking van de sopraan Charlotte Houberg (voor meer informatie zie elders in deze krant). Klaver krijgt nog kippenvel als hij denkt aan de samenwerking met Karsu. “Zij heeft zo’n ontzettende mooie stem en daarnaast is het een heel prettig mens. En zo gewoon. Karsu was zelf ook heel enthousiast over het arrangement.”

Samenspel stimuleren

Inmiddels maakt de Ilpendammer ook nog tijd vrij om zich bezig te houden met het Waterlands Blazers Collectief, begeleidt hij gedurende tien zondagen een groep van 22 mensen die vanuit een gezamenlijk project van Beemsters Fanfare en Ilpendams Fanfare met elkaar muziek maken en zegt hij nagenoeg nooit nee tegen andere uitdagingen. “Het stimuleren van samenspel in alle geledingen vind ik mooi en zorgt voor een ideale verbinding. Ik ben de hele week met muziek bezig en dat bevalt heel goed. Ik zou niets anders willen. Het dirigeren, arrangeren en het schrijven van partituren is mij op het lijf geschreven. En het allermooiste is als de orkesten achter mijn werkwijze staan.”