Orgel én basklarinet in de Nicolaaskerk Purmerend

Cultuur
Links Henny Heikens, rechts Jelte Althuis.
Links Henny Heikens, rechts Jelte Althuis. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Zondag 18 juni klinkt in de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt weer een bijzondere combinatie: orgel en basklarinet. De Stichting Garrelsorgel Purmerend organiseert dan het concert dat gegeven wordt door organist Henny Heikens en basklarinettist Jelte Althuis.

Beide professionele musici kunnen bogen op een langjarige carrière. Henny Heikens studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam waaraan hij inmiddels alweer jaren als docent verbonden is. Hij is organist van de Oude Kerk in Rijswijk, treedt veel concerterend op en is ook werkzaam als beiaardier en componist. Jelte Alhuis is in Nederland toonaangevend als basklarinettist en al vele jaren verbonden aan het internationaal befaamde Calefax Rietkwintet, daarmee concerteert hij over de gehele wereld. 

Als duo werken beide musici aan de uitbreiding van het repertoire voor orgel en basklarinet.

In het concert in Purmerend zal Althuis naast de basklarinet ook de bassethoorn bespelen, een instrument uitermate fraai passend bij de drie historische orgels in de Nicolaaskerk die dan ook alle drie gebruikt zullen worden. Het programma loopt van de barok tot aan de moderne tijd met ook werken van o.a. Rachmaninov, Daan Manneke en Ron Ford.

Het concert in de Nicolaaskerk begint om 15.30 uur, de deuren gaan open om 15.00 uur. De entree bedraagt € 10,-, voor donateurs en voor jongeren tot 18 jaar is het gratis.