Museum krijgt donatie ter ondersteuning van permanente expositie

Cultuur
Museumdirecteur Moncef Beekhof (links) krijgt de cheque uit handen van Wouter van Waardt.
Museumdirecteur Moncef Beekhof (links) krijgt de cheque uit handen van Wouter van Waardt. (Foto: Els Broers)

PURMEREND - Het Coöperatie fonds van de Rabobank Waterland en Omstreken heeft een bedrag van 5.000 euro gedoneerd aan het Purmerends Museum. Daar bovenop mocht ledenraadslid Wouter van Waardt, tevens lid van de Raad van Advies van het Museum, namens de Ledenraad een bedrag van 500 euro doneren. Zodat hij een cheque van in totaal 5.500 euro kon overhandigen aan Moncef Beekhof, directeur van het Purmerends Museum.

Geschiedenis van Purmerend en Beemster als agrarische toeleverancier vinden elkaar in tentoonstelling 

Het Purmerends Museum heeft lange tijd gewerkt aan een totale renovatie van de bovenste verdieping, een plek waar de geschiedenis van Purmerend en Beemster op een moderne manier getoond kan worden. En die geschiedenis van zes eeuwen is rijk en veelzijdig en verdient dus een mooie, moderne, nieuwe plek.

Samen met het lokale bedrijf Kloosterboer hebben ze deze geschiedenis opnieuw bekeken en een presentatie gemaakt waarin die geschiedenis verbonden wordt met het heden en nieuwe (jonge) doelgroepen via interactieve media en bijzondere verhalen kennis kunnen maken met hun eigen stad en historie. In de presentatie is veel aandacht voor Purmerend als marktstad en de Beemster als agrarische toeleverancier.

Cono centraal

Deze historische band tussen stad en platteland staat op meerdere plekken centraal, waarbij de Beemster als voedselkamer voor de stad, en zelfs de hele regio aan bod komt. Zo ook in de presentatie van grote hedendaagse ondernemingen, waarin het kaasbedrijf Cono een centrale plek heeft gekregen.

Ook de Beemster als Werelderfgoed en als onderdeel van de Stelling van Amsterdam komt aan bod. In veel van de thema’s is goed te zien hoe verweven de twee onderdelen van de gemeente historisch gezien waren en nog altijd zijn. Voor het publiek is het daarnaast leuk dat de inmiddels ongebruikte ambtsketen van de burgemeester van Beemster ook in het museum te zien is.

Past in doelstellingen

Het Coöperatie fonds van de Rabobank Waterland en Omstreken heeft dan ook met veel plezier een bedrag gedoneerd om deze permanente tentoonstelling te ondersteunen. Het belang van een mooi museum en interessante tentoonstellingen die de cultuurhistorie benadrukken past heel goed in de doelstellingen van het Coöperatiefonds: het ondersteunen van initiatieven die de lokale gemeenschappen verbeteren en verrijken. 

Museumdirecteur Moncef Beekhof is terecht trots op de nieuwe tentoonstelling waaraan curator Saskia van de Berg een enorm belangrijke bijdrage heeft geleverd. De donatie zal gebruikt worden om de laatste puntjes op de i te zetten. Maar het grootste succes zal zijn als ‘iedereen’ komt kijken, Purmerender, oud en nieuw, Beemsterling, oud en nieuw, en iedereen uit de regio en verre omstreken.