Overzicht Filmhuis Purmerend

Cultuur
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend de komende dagen draait in ‘t Stamhuis aan de Kerkstraat 11 (tegenover theater de Purmaryn).

Vrijdag 1 december Golda – Guy Nattiv, Verenigde Staten, 20223, 101’. Aanvang 20.00 uur.

Zo bizar dat de huidige situatie in Israël opmerkelijke overeenkomsten heeft met de oorlog van 6 oktober 1973. Op Israëls heiligste dag Jom Kippoer lanceren Egypte, Syrië en Jordanië een gezamenlijke verrassingsaanval op het schiereiland Sinaï en de Golanvlakte. Compleet overrompeld moet premier Golda Meir, de ‘Iron Lady’ van Israël, het gevaar zien af te wenden. Tegengewerkt door haar volledig mannelijke kabinet, zal Golda deze noodsituatie de kop in moeten drukken. Het is een race tegen de klok, want aan beide kanten van de strijd staan de levens van miljoenen burgers op het spel. Het verhaal ontrolt zich door middel van flashbacks tijdens Meirs getuigenis in 1974 voor de Agranat Commissie die de omstandigheden moest onderzoeken die leidden tot het uitbreken van de oorlog. Met archiefbeelden van de echte Golda Meir bij het vredesakkoord dat na achttien dagen werd gesloten. Meir wordt gespeeld door De Britse acteur Helen Mirren.

Dinsdagmiddag en -avond 5 december L’été dernier – Catherine Breillat, Frankrijk, 2023, 104’. Aanvang 13.30 en 20.00 uur. 

‘L’été dernier’ is een remake van de Deense arthouse-film ‘Queen of hearts’ uit 2019. Ook Anne (Léa Drucker) woont in een prachtig huis, samen met haar oudere echtgenoot Pierre (Olivier Rabourdin) en hun dochtertjes. En nadat Pierres losgeslagen zoon Théo (zeventienjarige debutant Samuel Kircher) is ingetrokken bij het gezin, valt ook in ‘L’été dernier’ de bodem onder hun bestaan weg. Regisseur Catherine Breillats remake legt het initiatief veel meer bij de jongen, de interactie met zijn stiefmoeder is complexer, zachter en romantischer.

Wat gebeurt er allemaal in die lange, dichtbije close-up van hun eerste zoen? Of in de scène waar Anne tegenover Pierre de schone schijn ophoudt, met Théo halfnaakt dralend achter het raam op de achtergrond? Knap en subtiel, hoe Breillat in haar behandeling van dit taboeonderwerp steeds de focus verlegt. Dankzij de precieze regie en subtiele accentverschuivingen weet ze het origineel op beslissende momenten te overtreffen.

De toegangsprijs voor de films is € 8,50 (Voor vrienden € 7,00). Neem je aankoopbewijs mee, digitaal of op papier, de code die erop staat wordt gescand. Kaartverkoop vooraf gaat via de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt je ook informatie over de andere films. Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.

Helen Mirren als Golda Meir.