Verhaal Meester Kikker van Paul van Loon zaterdag in de Purmaryn

Cultuur
Het bekende verhaal van Paul van Loon komt tot leven.
Het bekende verhaal van Paul van Loon komt tot leven. (Foto: Sander Mulkens)

PURMEREND - Kinderboekenschrijver Paul van Loon zit 40 jaar in het vak, poppenspeler en theatermaker Mark Haayema wordt veertig en wil iedereen graag laten zien dat poppenspel alles behalve suffig is. Genoeg reden voor Haayema om het populaire verhaal van zijn jeugdheld - door Paul is Mark als kind gaan lezen – Meester Kikker op de planken te brengen. Paul twijfelde op zijn beurt geen moment toen de theatermaker om zijn toestemming vroeg. Voor deze speciale gelegenheid vragen de twee elkaar het hemd van het lijf. De productie staat op zaterdag 9 december in theater de Purmaryn. Aanvang 14.30 uur.

Mark Haayema laat zien dat poppenspel niet suffig is

1. Paul, in 2023 bent u 40 jaar auteur. Als u terugkijkt naar uw eerste boeken, hoe heeft u zich ontwikkeld als schrijver? Pff, geen idee! Ik probeer nog steeds een zo goed mogelijk boek te schrijven. En het is nog steeds net zo moeilijk als vroeger. En net zo leuk. Vooral als het boek af is en het weer gelukt is dus.

2. Mark, het jubileum wordt groots gevierd, onder andere met deze voorstelling. Kun je vertellen hoe het voelt om een boek van Paul van Loon, ooit jouw inspiratie om te gaan lezen, te maken als theatervoorstelling? Ik was nooit zo’n lezer. De Donald Duckies verslond ik, maar de boeken liet ik liggen. Totdat ik de eerste Griezelbus las. Ik denk dat ik uw hele oeuvre van toen heb gelezen. Als eerbetoon wilde ik iets maken van uw boeken. En dan ook voor het eerst een grote zaal voorstelling, want zoiets had ik nog nooit gemaakt.

3. Paul, wanneer en hoe is de liefde voor het schrijven van griezelverhalen ontstaan? Ik hield vroeger al van de verhalen van Paulus de Boskabouter, met de enge heks Eucalypta. Toen ik een jaar of acht was vond ik in de boekenkast van mijn vader het ‘Limburgs sagenboek’. Dat stond vol verhalen over geesten, vreemde wezens, weerwolven etc. Later ontdekte ik Dracula en de boeken van de Amerikaanse horrorschrijver H.P. Lovecraft. En tenslotte Stephen King…

4. Mark, wat trok je specifiek aan om Meester Kikker als verhaal naar het theater te brengen? Zijn er aspecten van het verhaal die je specifiek wilde benadrukken of aanpassen voor de voorstelling? Het boek zit boordevol geheimen. Iedereen heeft een geheim in het boek. Maar ook in het echte leven zit iedereen vol geheimen. Gemiddeld heeft iedereen er 13. Sommige geheimen zijn beter om te bewaren, maar in dit geval kun je juist iemand helpen door het geheim door te vertellen…tenminste …. Door dit alles in een mjoesikal-vorm te gieten waarbij de acteurs (Hilke Bierman, Dennis de Groot en Sanne Franssen) verschillende rollen en zichzelf spelen kun je leuk met dit gegeven spelen.

5. Paul, wat is voor u het meest spannende aspect in het zien hoe het boek en de personages tot leven komen op het toneel? Alles. Of ik het gevoel zal krijgen: ja, dit is mijn verhaal in een andere vertelvorm.

6. Mark, hoe zijn de eerste reacties van het publiek? Geweldig, toevallig kreeg ik net nog een mail van de directeur van het theater in Weert waar we twee dagen stonden, een voorstelling voor families en de dag erna een schoolvoorstelling: Wat een supermooie voorstelling! De leerlingen én begeleiding hebben een heel mooie theaterervaring gehad.

7. Paul, hoe verliep onze samenwerking en hoe hebben wij tijdens het ontwikkelingsproces ervoor gezorgd dat de theatervoorstelling trouw bleef aan het oorspronkelijke boek? Dat verliep vrij vlotjes. Jij had leuke ideeën en een heel originele aanpak, vond ik. Dus heb ik je je gang laten gaan. Het script vond ik ook erg leuk. Anders dan het boek maar toch met hetzelfde verhaal, op een andere manier verteld.

8. Mark, hoe ben je erin geslaagd om de magie van het boek tot leven te brengen op het podium? Zijn er speciale technieken of effecten gebruikt om Meester Kikker te realiseren?

We hebben gebruik gemaakt van een groot doekendecor ontworpen door Roos Veenkamp. Ook zitten er twee soorten poppen in: Poppen van traagschuim, gemaakt door Cat Smits en een reusachtige ooievaar gemaakt van Folly Foam, gemaakt door Allemaal Tejater. Zij maakten ook de 10 verschillende pruiken, waardoor de drie acteur van rol kunnen wisselen. Voor de transformaties van Meester Kikker maken we gebruiken van projecties en animaties, gemaakt door Cynthia Borst.

Over Meester Kikker

Meester Kikker is gebaseerd op het gelijknamige (verfilmde) boek van Paul van Loon. Het gaat over meester Frans die een groot geheim bij zich draagt: Hij verandert namelijk dikwijls in een kikker. Om weer terug te veranderen in een mens moet hij simpelweg een vlieg opeten. Op zich is dit allemaal geen ramp, ware het niet dat directeur Stork óók een geheim bij zich draagt. Hij verandert geregeld in een Ooievaar en wordt weer mens door het eten van … een kikker. Het is van groot belang dat de geheimen geheim blijven. De kinderen moeten daarbij helpen. Maar of dat lukt? De voorstelling wordt een visueel feestje, met een groot doekendecor, projecties, poppen en schuimpruiken nemen we het publiek mee in dit wonderlijke verhaal waarin we erachter komen dat wellicht iedereen wel een diertje in zich heeft.

Tekst & Concept Mark Haayema; regie Joep Onderdelinden; decor Roos Veenkamp; muziek Fons Merkies & Laurens Goedhart; projecties Cynthia Borst; pruiken Allemaal Tejater; poppen: Cat Smits. Spel: Hilke Bierman, Sanne Franssen & Dennis de Groot. 

Afbeelding