Programma Filmhuis Purmerend

Cultuur
Scène uit Gerlach.
Scène uit Gerlach. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Overzicht van de films die Filmhuis Purmerend de komende dagen draait in ‘t Stamhuis aan de Kerkstraat 11 (t/o theater de Purmaryn).

Dinsdagavond 5 en woensdagmiddag 6 maart Gerlach – Aliona van der Horst / Luuk Bouwman, Nederland, 2023, 77’.

Kijken naar de documentaire ‘Gerlach’ is een verdwenen wereld binnenwandelen. Het fraaie openingsbeeld: de zeventiger Gerlach van Beinum kuiert, in de mist, met zijn handen op de rug en met diep gebogen hoofd door één van zijn gewassen. Zo kuieren wij achter hem aan. Tijdens IDFA werd ‘Gerlach’ terecht bekroond als beste Nederlandse documentaire. We zien hoe Gerlach met hulp van zijn broer een rechtszaak voert tegen de te ruime openingstijden van een naastgelegen McDonald’s vestiging. Hoe zijn reuma hem onophoudelijk pijn bezorgt (vandaar die gebogen rug). En hoe klimaatverandering met overvloedige regenval Gerlachs vruchtbare kleibodem verandert in een modderpoel. Gerlach is vleesgeworden relativering, die de grootste rampspoed terugbrengt tot de menselijke maat. 

Vrijdagavond 1 en dinsdagmiddag 5 maart Neem me mee – Will Koopman, Nederland, 2023, 104’.

Zes 70-plussers Mabel, Susanne, Joep, Nienke, Florri en Anton nemen allemaal deel aan een georganiseerde groepsreis naar Zuid-Frankrijk. Waar in Zuid-Frankijk precies? Nou, gewoon…. Je weet wel, met van die pittoreske plaatsjes waar altijd de zon schijnt en je in karakteristieke hotelletjes en pensionnetjes lekker kunt eten en gezellig wijn kunt drinken. Nog voor hun busje de landsgrens passeert, is er al onenigheid; met elkaar en met de jonge reisleider Thijs die de organisatie zwaar onderschat heeft. Als de reis vordert en het gezelschap elkaar beter leert kennen, ontstaat er toch een onverwachte vriendschap tussen de reisgenoten. Ze genieten, delen geheimen en onzekerheden, mijmeren, steunen elkaar en stappen zelfs buiten hun comfort zone. Je bent ten slotte nooit te oud voor nieuwe ervaringen.

De avondvoorstellingen beginnen om 20.00 uur, de middagvoorstellingen om 13.30 uur. De toegangsprijs is 8,50 euro (vrienden 7 euro). Neem je aankoopbewijs mee, digitaal of op papier, de code die erop staat wordt gescand. Kaartverkoop vooraf gaat via de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt je ook informatie over de andere films.

Contact kan door een mail te sturen aan info@filmhuispurmerend.nl


Scan voor het programma.

Afbeelding