Zaterdag architectuurwandeling in Purmerend

Cultuur
De drie grote architecten uit Purmerend.
De drie grote architecten uit Purmerend. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Op zaterdag 6 april is er weer een architectuurwandeling. Dit keer staat de architectuur in de binnenstad centraal en daarmee ook de drie grote architecten die in Purmerend geboren zijn: Jan Stuyt, J.J.P. (Ko) Oud en Mart Stam. Alle drie hebben naam gemaakt in Nederland, Europa en daarbuiten. 

Stuyt is bekend geworden door zijn vele kerken die hij gebouwd heeft en een aantal sociale woningbouwprojecten, naast publieke gebouwen. Hij heeft samengewerkt met Pierre Cuijpers en met zijn zoon. Oud is bekend als grondlegger van het ‘Moderne Bouwen’. Een viertal zeer grote sociale woningbouwprojecten in de jaren 20 en 30 in Rotterdam zijn een voorbeeld geweest voor vele beroemde architecten. Hij was lid van de Stijlgroep, leraar aan de Stadstekenschool van Purmerend en bij het Bauhaus in Duitsland. Mart Stam is de designer van de achterpootloze , stalen buisstoelstoel. En heeft vele projecten in Duitsland en Rusland gerealiseerd. De Nieuwe Zakelijkheid in het bouwen heeft hij door het gebruik van staal, glas en beton een zeer grote impuls gegeven. De van Nellefabriek is daarvan een goed voorbeeld. Ook hij heeft lesgegeven aan het Bauhaus en is directeur geweest van de Kunstnijverheidsschool (later de Rietveld Academie) en de Kunsthochschule Weissensee. 

Gratis boekje erbij

Naast deze grote drie zal er tijdens de wandeling aandacht zijn voor de gebouwen die zijn ontworpen door de stadsarchitecten van Purmerend. Deze hebben een groot aandeel gehad in de diversiteit van de woningen die in de binnenstad staan. In de zaal van de architecten/vormgevers van het Purmerends Museum zal een kwartier nader worden ingegaan op het werk van deze mensen. Deelnemers ontvangen gratis een boekje over een van de drie architecten die door het Gilde zijn uitgegeven.

Meer informatie

De start van de wandeling is om 13.30 uur vanaf de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35. Kosten: € 4,- per persoon, kinderen tot 18 jaar gratis. Aanmelden uiterlijk vrijdag voor 15.00 uur bij de VVV Museumwinkel. Je kan ook een mail sturen aan wandelingen@purmerendsmuseum.nl of bellen 0299-207022. Het programma van de wandeling vindt je op www.gildepurmerend.nl/stadswandelingen