Ademloos luisteren naar verhaal over razzia’s die leidden tot Februaristaking 1941

Historie
Historica Wally de Lang wil de verhalen blijven vertellen over gewone mensen die door de bezetter met grof geweld zijn opgepakt en vermoord.
Historica Wally de Lang wil de verhalen blijven vertellen over gewone mensen die door de bezetter met grof geweld zijn opgepakt en vermoord. (Foto: Aldo Allessie)

PURMEREND - Historica Wally de Lang verzorgde donderdagavond 22 februari op uitnodiging van het Purmerendse comité oproep herdenking Februaristaking 1941 een gratis toegankelijke lezing over de opgepakte Joden van de eerste razzia’s in Amsterdam. Dit als onderdeel van het aandacht vragen voor het herdenken van de Februaristaking 1941.

Zondag aanstaande defilé bij de Dokwerker. Wij hopen veel Purmerenders te zien in Amsterdam

Het was gisteren precies 83 jaar geleden dat de eerste razzia op Joden in Amsterdam plaats vond. Historica Wally de Lang heeft onderzoek gedaan naar de twee razzia’s die aanleiding waren voor de Februaristaking 1941. Ze wil verhalen blijven vertellen over de gewone mensen die door de bezetter met grof geweld zijn opgepakt en vermoord. Deze 389 Joodse mannen hoopten als iedereen op een mooi leven. Zij stierven door ontbering, mishandeling en vergassing. De zaal in Bibliotheek Waterland was met de zestig belangstellenden tot de laatste stoel bezet. Zij hoorden in diepe stilte het indrukkende verhaal. De Lang wil naast aandacht voor de stakers ook aandacht voor de Joodse mannen.

Tekst loopt verder onder de foto


Wally de Lang tijdens de lezing in Bibliotheek Waterland. (Foto: aangeleverd)

De opdracht voor het oppakken van vierhonderd Joodse mannen kwam uit Berlijn. Het was een strafmaatregel die na weken ongeregeldheden in hartje Amsterdam de orde moest herstellen. Het was de opzet dat de Joodse mannen na hun transport per trein niet zouden terugkeren. Zij stierven in Buchenwald, Mauthausen en zijn vergast in kasteel Hartheim. De Duitsers gaven valse overlijdensverklaringen aan de nabestaanden. Nog geen jaar na de razzia’s waren alle opgepakte Joodse mannen dood, vermoord.

Initiatief van Purmerends comité

Dit jaar leggen twee nabestaanden tijdens het defilé van de herdenking Februaristaking 1941 op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam voor het eerst een krans voor deze vermoorde Joodse mannen. De lezing door Wally de Lang was een initiatief van het Purmerends comité oproep herdenking Februaristaking 1941. 

Zondagmiddag 25 februari is er in Amsterdam een programma met speeches en voordrachten en een defilé bij het beeld van De Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein. Purmerenders en Beemsterlingen kunnen als delegatie van inwoners uit de gemeente Purmerend gaan. Zij verzamelen om 16.00 uur bij de Mozes en Aäronkerk aan het Waterloopplein. Het Purmerends comité, bestaande uit Trees Lamers, Marlies Vermeulen en Fred Beijert hoopt veel Purmerenders te zien tijdens het defilé van aanstaande zondag in Amsterdam.