Ontdekkingstocht in het Purmerbos - Op zoek naar het donker tijdens Nacht van de Nacht

Nieuws

PURMEREND - Nederland is door terreinverlichting, sierverlichting, reclameverlichting en verlichting in de glastuinbouw een van de meest verlichte landen ter wereld. Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder, organiseren de Natuur- en Milieufederaties zaterdag 29 oktober de jaarlijkse de Nacht van de Nacht.
"Wat is er s’ avonds nog te bekennen en te beleven in het Purmerbos? Meer dan je denkt!", weet Louis Boersma van IVN Waterland. "Ga daarom mee op ontdekkingstocht met IVN Waterland en gebruik al je zintuigen tijdens de Nacht van de Nacht in het Purmerbos. Misschien met een onbewolkte avond en het licht van de sterren en een bijna onzichtbare nieuwe maan gaan we het donker ervaren in het bos. De duisternis, gekraak van takjes, vreemde geluiden, geritsel tussen de struiken of juist stilte. Hoe ervaren we het om in het bijna donker door het bos te lopen en welke zintuigen worden geprikkeld om onze weg in het donker te vinden? Donkerte met wat lichtschijnsel op de achtergrond van een huis of een lantaarn. Is al onze verlichting wel nodig; moeten alle gebouwen wel worden verlicht in de nacht, moeten alle wegen wel de gehele nacht worden verlicht? En belangrijk, wat is het effect van al het licht op de natuur, op mens en dier?"

Vleermuizen

Waarom kunnen wij zo slecht zien in het donker en kunnen de nachtdieren dat wel? Welke nachtdieren kom je tegen in het Purmerbos? "We gaan op pad en tijdens de wandeling horen en zien we hoe het met de natuur in het bos is gesteld op deze avond. Vleermuizen, vlinders en andere insecten, planten, zoogdieren en vogels. Maar misschien zijn er ook wel andere vormen van leven te bespeuren in het bos? Veel vragen waar we met zijn allen een antwoord op proberen te krijgen. Ga dus mee op deze unieke ontdekkingstocht vlakbij uw eigen woonomgeving. We zijn ruim twee uur onderweg en omdat de wandeling deels door vochtig terrein gaat, raden we laarzen of hoge waterdichte schoenen aan. Een zaklamp, om af en toe wat bij te lichten, kan gemakkelijk zijn. Honden zijn niet toegestaan."
Stadhuis

Purmerend doet mee aan de Nacht van de Nacht en dooft daarom op meerdere plekken het licht. Zo gaat de aanschijnverlichting van het stadhuis uit, net als de verlichting van het carillon (kerkklok) op de Kaasmarkt en de grondspots in de Peperstraat, Kaasmarkt, Waagplein, Hoogstraat en Willem Eggertstraat. Op deze manier wil de gemeente het signaal afgeven om lichtvervuiling serieus te nemen. In dezelfde nacht - van 29 op 30 oktober - wordt de wintertijd ingevoerd, dus dat betekent dat de klok een uur achteruit gaat.
De wandeling door het Purmerbos gaat door vochtig terrein. De start is om 20.00 uur vanaf parkeerplaats de Es, Westerweg ter hoogte van huisnummer 12 in Purmerend. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Voor meer informatie en aanmelden: Louis Boersma, 0299-425554, voorzitter.ivn.w@gmail. com of kijk op www.ivn.nl/waterland.