Nieuwe expositie kunstenaars met een beperking in Purmerend

Nieuws
Werk van Bart Berkhout. (Foto: Bart Berkhout)
Werk van Bart Berkhout. (Foto: Bart Berkhout) rodi.nl

PURMEREND - Voor het eerst in de tien jaar waarin er exposities en meer culturele activiteiten plaatsvinden bij de Kerkhofgalerie en beeldentuin Overweersepolderdijk in Purmerend exposeert een aantal kunstenaars met een beperking in de kapel. Aan de wand vertonen Anita Rollman en Bart Berkhout hun schilderijen en tekeningen.
Rollman is tien jaar geleden aan een tumor in de hersenen geopereerd, waardoor zij lange tijd aan huis gebonden was. Zij is haar oude hobby weer gaan oppakken, heeft zich de verschillende technieken meer eigengemaakt en treedt niet voor het eerst met haar werk naar buiten. Zij tekent, schildert met zowel acrylverf als olieverf, waarbij de thema's veelal dieren en landschappen zijn, maar ook vrolijke, dikke dames.
Bart Berkhout, opgegroeid in een zeer kunstzinnige arbeidersfamilie, had verschillende burn-outs. Tijdens de vele behandelingen en opnames kwam hij erachter dat het uiten door middel van tekenen en schilderen heel belangrijk voor hem was. Ook hij heeft zich tijdens dagbesteding en verschillende cursussen verder ontwikkeld. Bij een landelijke expositie SMOEL 2.0 haalde hij de tweede prijs. Beide exposanten praten graag over hun werk en zullen geregeld bij de expositie aanwezig zijn.
In de vitrine in de kapel exposeert een dertiental veelzijdige kunstenaars die hun werk bij het kunstatelier van Odion in de Noordster, Purmerend, maken. Deze kunstenaars stellen allen glasfusing tentoon, waarbij sommigen een uitstapje maken. Soms ligt het ontwerp bij het resultaat in glas. Bijzonder is volgens de organisatie van de expositie ook het werk van Roos. Zij heeft iets met koeien. De kunstenares schilderde er een en maakte er een in glasfusing, maar schreef er ook een gedicht bij. Alle drie de werken zijn te zien en te koop.
De expositie in de kapel op de uit 1875 daterende begraafplaats aan Overweersepolderdijk 24 in Purmerend is tot en met zondag 29 juli te bezoeken. Dat kan dan van vrijdag tot en met zondag tussen 13.00 en 17.00 uur. De tuin is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Dan kunnen bezoekers er ook terecht voor koffie of thee. De entree is gratis en de kapel is rolstoeltoegankelijk. Meer informatie: www.kerkhofoverweersepolderdijk.nl en de Facebook-pagina Stichtingkerkhofoverweersepolderdijk.