Lancering Citymarketing voor start feestweek - Mix van traditionele onderdelen en nieuwe elementen

Nieuws
De Rijnmondband komt met twee formaties. Op de foto de jeugd, die kort geleden nieuwe tenues kreeg aangemeten. (Foto: aangeleverd)
De Rijnmondband komt met twee formaties. Op de foto de jeugd, die kort geleden nieuwe tenues kreeg aangemeten. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

PURMEREND - Over minder dan een maand gaat de Nazomerfeestweek van start. Met in grote lijnen dezelfde succesvolle onderdelen als voorgaande jaren. Toch is de organisatie erin geslaagd een aantal nieuwe elementen toe te voegen. Met voorafgaande aan de opening van de week meteen al een noviteit, want op vrijdag 7 september om 18.30 uur is op de Kaasmarkt de officiële lancering van Citymarketing Purmerend. Onmiddellijk gevolgd door het groene licht voor de feestweek door Eveline Tijmstra, onder meer wethouder van Kunst en Cultuur.
Dezelfde avond staat verder nog in het teken van het zogeheten kaasconcert door Stedelijk Orkest. Kaasconcerten werden in het feestjaar Purmerend 600 jaar stad geïntroduceerd. Het idee leefde om dit specifieke Purmerendse muzikale evenement nieuw leven in te blazen. Een week later, vrijdag 14 september, is er wederom een kaasconcert. Deze avond heeft nog geen concrete invulling. Geïnteresseerde muziekformaties zijn van harte uitgenodigd om gebruik te maken van dit podium. Zij kunnen een mail sturen naar info@purmerend.info
Zaterdag 8 september is onder meer de Sport 2000 Marktstadwalk met wandeltochten van 25, 13 en 5,7 kilometer. De laatste afstand is een speciale familieloop. Op deze dag verder nog de Marktstad Rollatorloop, de open dag van de brandweer Purmerend, open monumentendag, open dag van de modelbouwvereniging en het bridgetoernooi op de Koemarkt, nabij de Wim Ouburgbank.

Marktstadrun


Zondag 9 september is de Marktstadrun, zijn er dressuur- en springwedstrijden bij LRPC Beyaert in de Purmer, vindt de open dag van zowel Gymnet als Modelbouwvereniging Waterland plaats. De Koebootrace op het Noordhollands Kanaal, bij de Melkwegbrug, zal voor het nodige waterspektakel zorgen.
Op maandag 10 september is er tafeltennissen in de Karekiet en organiseert 'De gesellighe dampkring' de traditionele pijprookwedstrijd in Proeflokaal Bakker.

Standwerkers


Dinsdag 11 september is er warenmarkt met standwerkersconcours, veetentoonstelling en een traditionele historische kaasmarkt op de Koemarkt.
Sportstichting Spurd organiseert op woensdag 12 september op de Koemarkt speciaal voor de jeugd de nazomerfeestweek in het klein. Met onderdelen als streetbasketbal, dansen, skelter, ringsteken, steenwerpen, oud-Hollandse spellen en een hindernisbaan. Later op de dag is er een open training bij Korfbalvereniging BEP op het complex aan de Flevostraat, zijn de voetbalvelden van Purmersteijn vanaf 17.30 uur decor van een voetbaltoernooi om de Marktstadbokaal voor D-, E- en F-pupillen. De jeugd van Purmersteijn, FC Purmerend, De Wherevogels en ZOB kruisen de sportieve degens.

Keezen


In de avonduren is er op de Koemarkt keezen, het steeds populair wordende bordspel. Inschrijven kan per teams van vijf spelers bij Proeflokaal Bakker of per mail naar info@proeflokaalbakker.nl De kosten zijn € 5,-. Het geld komt ten goede aan de Stichting ALS.
Donderdag 13 september, oftewel de tweede donderdag van september, staat bij de (oud-)Purmerenders natuurlijk dik omkaderd, omdat die dag de harddraverij plaatsvindt. Vanaf 13.15 uur is het op de wedstrijdbaan 'Op uw plaatsen één, twee, drie....' Elders en dan met name bij de horeca-etablissementen op de Koemarkt zal het feest tot in de late uurtjes doorgaan.
Op vrijdag 14 september is het van 09.00 tot 17.00 uur lappendag in de binnenstad. En 's avonds is op de Kaasmarkt het tweede kaasconcert.

Oldtimers


Zaterdag 15 september is er opnieuw veel te beleven en voor elk wat wils. Achtereenvolgens de Oldtimer on Tourshow. In de ochtend rijden de oldtimers een rit door de omgeving van Purmerend en vanaf 13.00 uur zijn ze te bewonderen op de Koemarkt. Lionsclub Purmerend Marktstaede organiseert tussen 09.00 en 17.00 uur een boekenmarkt in het centrum. Op liefst 70 kramen bieden boekhandelaren hun spullen aan.
Tussen 11.00 en 15.00 uur houdt de schietsportvereniging aan de Jaagweg open dag. De voorlaatste dag van de feestweek wordt muzikaal afgesloten met de Taptoe op de Koemarkt. Deelnemers zijn de Rijnmond Band, de Rijnmond Jeugdband, Euroband en Arnhemband. Saillant detail is dat de Rijnmondband dit jaar 80 jaar bestaat. De formatie eindigde op het laatste Wereldmuziek Concours in Kerkrade met een recordpuntentotaal op de vierde plaats met een uitvoering van La Balle Rouge. Te verwachten valt dat de band dit stuk ook op de Koemarkt speelt.

Slotdag


En dan de laatste dag, zondag 16 september. Landelijke Rij- en Ponyclub Beyaert houdt op haar complex aan de Westerweg 't Schoonste Geheel, in sporthal De Beuk vindt het handbaltoernooi van Vido plaats en tussen 13.00 en 17.00 uur is er op de Koemarkt steenwerpen. De organisatie is als gewoonlijk in handen van De Round Table. Meer dan 60 teams doen mee.
In 2019 bestaat de stichting Purmerend Marktstad 80 jaar. Het bestuur is zich aan het beraden over een extra feestelijk jubileumtintje. In dat kader zou het zomaar kunnen gebeuren dat Purmerend onder Stoom volgend jaar weer onderdeel uitmaakt van het programma.

De Rijnmondband komt met twee formaties. Op de foto de jeugd, die kort geleden nieuwe tenues kreeg aangemeten. (Foto: aangeleverd)
De Rijnmondband komt met twee formaties. Op de foto de jeugd, die kort geleden nieuwe tenues kreeg aangemeten. (Foto: aangeleverd)