Buurtblik rekent af met eenzaamheid - Filmproject voor en door ouderen geeft duwtje in de rug

Nieuws
Agnes (midden) en Marja filmden de jeu de boulers. Links Mirna Lighthart, die het project samen met Marieke Boon in Haarlem startte. (Foto: John Bontje)
Agnes (midden) en Marja filmden de jeu de boulers. Links Mirna Lighthart, die het project samen met Marieke Boon in Haarlem startte. (Foto: John Bontje) rodi.nl

door John Bontje
PURMEREND - Een willekeurige dinsdagmiddag in de Purmerendse Bloemenbuurt, om precies te zijn achter activiteitencentrum Marijke aan de Violenstraat. Op de jeu de boules-banen staan zo’n 35 mensen klaar om met elkaar de sportieve en gezellige strijd aan te gaan voor het zogeheten Pannenkoekentoernooi. Tussen de matadoren door lopen Marja en Agnes, de een ‘gewapend’ met een iPad, de ander met een microfoon. Het duo interviewt en filmt voor het project Buurtblik spelers en begeleiders. Het resultaat maakt onderdeel van enkele films, die in de week van de eenzaamheid in 2019 aan een grote doelgroep worden vertoond. Om zo iedereen een goed beeld te geven van wat er aan ouderenactiviteiten te doen is.
Mirna Ligthart en Marieke Boon gaven Buurtblik vorig jaar in Haarlem handen en voeten. Het werd een dermate groot succes dat het virus tot in Purmerend reikte. “Maar dat kwam ook doordat wethouder Harry Rotgans en zijn Haarlemse evenknie erover in gesprek raakten. Bleek dat het project precies past bij het ouderenbeleid in Purmerend. Ook hier voelen veel mensen zich alleen, zeker ook onder de groep ouderen”, vertelt Mirna Ligthart, verbonden aan Studio Beeldrijk en als zodanig goed ingevoerd binnen de filmwereld.

WonenPlus
Op zijn beurt benaderde Rotgans de Regionale Stichting WonenPlus (RSWP), de organisatie die veel met ouderen werkt en de lokale situatie als geen ander helder op het netvlies heeft. Inmiddels heeft WonenPlus het filmproject voor en door ouderen omarmd. De organisatie is op zoek gegaan naar ambassadeurs, filmers en interviewers. Monique Spliet, die zich binnen RSWP bezig houdt met Buurtblik, is minstens zo enthousiast als de grondleggers van het project. “Het is toch fantastisch om te zien hoe enthousiast ze bezig zijn. En degenen die gefilmd en geïnterviewd worden, komen soms hilarisch en af en toe ontroerend uit de hoek. Allemaal momenten die goed zijn om met elkaar te delen”, zegt ze kijkend en genietend van de interview- en filmtechnieken van Marja en Agnes.
Betrokkenheid
De insteek van Buurtblik is het bestrijden van eenzaamheid. “Door ouderen zelf te laten filmen en interviewen krijg je veel meer betrokkenheid en relativering. Dat is zo mooi van dit project. En je ziet de kruisbestuiving tussen degenen die filmen en interviewen en zij die bevraagd en op beeld worden genomen voor je ogen gebeuren”, zegt Ligthart, die eraan toevoegt dat er ook gesprekken gaande zijn met Cultuurhuis Wherelant en Bibliotheek Waterland. “Samenwerken met lokale partners is van doorslaggevende betekenis. We moeten er een gezamenlijk succes van maken”.
Heuse première
Carola Groot, coördinator bij RSWP, meldt dat de komende maanden 10 activiteiten op locatie worden gefilmd. “We maken met Buurtblik een combinatie van uitagenda en activiteitenkalender Purmerend voor en door senioren. De filmpjes worden straks tot één film gemonteerd. Volgend jaar zal de film een heuse première beleven. We zijn nog op zoek naar een geschikte locatie, mijn voorkeur zou zijn om dit in theater de Purmaryn te doen. Maar dat is vooralsnog een droom van me, want ik moet nog in gesprek met de directie van het theater. Daarnaast willen we heel graag andere netwerkpartners enthousiasmeren”.
Tot nu toe zijn er opnamen gemaakt van het jeu de boules, op het moestuincomplex aan het Doplaantje en de inloopochtend in gebouw Heel Europa. Komende week worden leden van het seniorenkoor Sing geïnterviewd en gefilmd.
Nadere informatie
Wanneer ouderen zich geroepen voelen om deel uit te maken van Buurtblik, kunnen ze zich dagelijks tussen 09.00 en 12.00 uur aanmelden bij Monique Spliet van WonenPlus. Monique is telefonisch bereikbaar op 0299 42 63 64 of per mail naar m.spliet@rswp.eu Eventuele netwerkpartners kunnen zich melden bij Carola Groot, bereikbaar op hetzelfde nummer. Het e-mailadres van Carola is c.groot@rswp.eu

Agnes (midden) en Marja filmden de jeu de boulers. Links Mirna Lighthart, die het project samen met Marieke Boon in Haarlem startte. (Foto: John Bontje)
Agnes (midden) en Marja filmden de jeu de boulers. Links Mirna Lighthart, die het project samen met Marieke Boon in Haarlem startte. (Foto: John Bontje)