Startersappartementen in leegstaande kantoren - Panden Waterlandlaan omgebouwd naar 31 koopwoningen

Nieuws
Artist impression van de nieuwe situatie. (Foto: aangeleverd)
Artist impression van de nieuwe situatie. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

PURMEREND - Leegstaande kantoren in het pand aan de Waterlandlaan 42-48 worden omgebouwd naar 31 koopappartementen, met een oppervlakte van zo’n 45 vierkante meter. De bouw neemt ongeveer een jaar in beslag.
In de loop van volgende week begint ontwikkelaar Ophirus Development B.V. met de verbouwing. De kantoren worden omgebouwd naar woningen en er komt een extra verdieping op het huidige pand. De bouw gaat ongeveer een jaar duren. Tijdens de verbouwing blijft Bibliotheek Waterland geopend.

Purmerend kent een grote woningnood. Naast een complete interne verbouwing van de huidige kantoren, zal er ook een extra verdieping bovenop het pand worden gebouwd. Daarnaast krijgt de gevel een opknapbeurt waardoor die straks een meer eigentijdse uitstraling heeft.

Ventweg

Om de bouwplaats veilig te kunnen inrichten, is de ventweg langs de Waterlandlaan inmiddels afgesloten. Er zijn hekken en waarschuwingsborden geplaatst, zodat duidelijk is dat verkeer er niet in kan. De invalidenparkeerplaatsen voor de bibliotheek worden deze week verplaatst naar de Wielingenstraat ter hoogte van het Waterlands Archief.

Parkeren

Door het inrichten van de ventweg als bouwplaats komt een klein aantal parkeerplaatsen tijdelijk te vervallen. Gezien het beperkte aantal plaatsen verwachten we niet dat er extra parkeerdruk ontstaat. Als de verbouwing klaar is, worden de parkeerplaatsen uiteraard weer vrijgegeven. Het aantal plaatsen dat voorheen beschikbaar was voor de kantoren, moet ook toereikend zijn voor de toekomstige bewoners van het appartementengebouw.

Fietsers

De fietsrekken tegen de gevel van de bibliotheek zijn tijdens de bouw niet te gebruiken. Hier komt een steiger te staan. Om bezoekers van de bibliotheek tegemoet te komen, plaatsen we daarom tijdelijk fietsrekken op de hoek van de Waterlandlaan met de Wielingenstraat. Zo kunnen fietsers toch dicht bij de bibliotheek hun fiets kwijt. Na de verbouwing zijn alle fietsenrekken weer beschikbaar. Voor de nieuwe bewoners wordt een inpandige fietsenstalling gerealiseerd.

De aannemer heeft voor zijn bouwplaats de gehele breedte van de ventweg nodig. De voetgangers worden daarom naar de overkant van de weg geleid. Dit geldt ook voor blinden en slechtzienden. Voor hen loopt nu een geleideroute naar de bibliotheek. De geleidestrook wordt aangepast om ook voor blinden en slechtzienden de omleiding duidelijk aan te geven.

Gierzwaluwen

De Waterlandlaan krijgt straks nieuwe bewoners, maar is nu al de woonplaats van verschillende dieren, zoals vleermuizen. Ook met hen wordt rekening gehouden bij de verbouwing: in het nieuwe complex is ruimte gemaakt voor vleermuis- en zwaluwkasten. De hoop is dat daardoor ook gierzwaluwen naar het gebied gaan trekken. Gemeente en ontwikkelaar zien hiervan allebei het belang en trekken graag samen op om deze aanpassingen in het gebouw mogelijk te maken.