Bijeenkomst Armoede van PvdA en GroenLinks was groot succes

Nieuws
Een van de groepen tijdens de uitleg over basisbanen en zekerheid in werk van Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV.
Een van de groepen tijdens de uitleg over basisbanen en zekerheid in werk van Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND - De PvdA en GroenLinks Purmerend hebben met elkaar samengewerkt om een bijeenkomst te organiseren over Armoede en perspectieven. Aan de reacties van deelnemers te horen, is dat heel goed gelukt. Zo’n 75 mensen waren zaterdag 3 juni naar de Taborkerk gekomen om te luisteren naar elkaar en naar de sprekers. In kleine groepjes zijn mensen actief met het thema bezig en hebben vragen opgesteld voor de deskundigen.

Guus Wieman, onderzoeker van het Nibud gaf inzicht waar het thema bestaanszekerheid allemaal mee te maken heeft. Alexander de Roo, voorzitter van Vereniging Basisinkomen legde uit hoe een basisinkomen zorgt voor rust en zekerheid, dat het een onvoorwaardelijk inkomen is en dat het weinig bureaucratie kent. Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV geeft een duidelijke uitleg op het thema basisbanen en zekerheid in werk.

Barbera Kathmann, Tweede Kamerlid van de PvdA, gaf aan dat in de Tweede Kamer GroenLinks en PvdA als een team functioneren. Zij wil heel graag de voorstellen ontvangen uit deze bijeenkomst zodat het team GroenLinks en PvdA verder kan bouwen aan het armoedebeleid dat van onderop vorm wordt gegeven.

De gemeente Purmerend was vertegenwoordigd op de bijeenkomst Armoede met ambtenaren die zich hiermee bezig houden en ook de wethouders Mario Hegger en Natalie Saaf deden actief mee aan dit thema. Ook wethouders uit Landsmeer en Waterland zijn aanwezig zeer betrokken.


De organisatoren Trees Lamers (links) van GroenLinks en Lewi Vogelpoel van de PvdA. (foto: Evert Ruis)

Behalve GroenLinksers en PvdA-ers uit Purmerend en omliggende gemeenten zijn er ook mensen aanwezig vanuit de andere politieke partijen uit Purmerend. Zoeken naar perspectieven voor armoede is het bindende element. Zoals een van de aanwezigen het verwoordt: “Als ervaringsdeskundige merk ik op dat je vaak vast zit in uitkeringen. Als je wat verdient, moet het weer terug betaald worden. Je komt gauw in een armoedekooi en daar kom je bijna niet uit”.

Armoede baart zorgen

Armoede baart veel zorgen en mensen uit maatschappelijke organisaties zoals kerken, Caritas, Schulphulpmaatje, Humanitas, Voedselbank, FNV, Sociale Raadslieden van Clup, onderwijs, hulpverlening, de kledingbank weten hoeveel stress en eenzaamheid oplevert voor mensen in de armoede. Door de vele kennis die er is bij de aanwezigen wordt het een levendige discussie aan vele tafeltjes. Het thema Armoede leeft en laat mensen niet onberoerd. 

Mensen in armoede vertelden verhaal

Gelukkig zijn de ervaringsdeskundigen in de armoede aan bod gekomen in verschillende groepjes en een deel van de mensen in de armoede hebben hun verhaal verteld in een groep met ondersteuning van de Stichting Wresinski Cultuur. Al de verhalen worden uitgewerkt door de organisatoren Lewi Vogelpoel (PvdA) en Trees Lamers (GroenLinks). Zij koppelen de resultaten terug naar de deelnemers.

Wil je op de hoogte worden gehouden, mail dan naar aanpakarmoede@gmail.com