Einde dreigt voor gymgroep mensen met verstandelijke beperking doordat taxi’s te laat komen

PURMEREND - De G-gymgroep voor gehandicapten, die op dinsdagavond van zeven tot acht uur in de zaal aan de Slenkstraat in Purmerend met veel enthousiasme wordt begeleid door Liza Hol (68), staat op het punt om gedwongen te stoppen. Niet dat de animo minder wordt, verre van dat. Het probleem is dat de taxi’s waarmee de deelnemers worden opgehaald, steevast te laat komen. Het gevolg: veel stress onder de deelnemers. Er zijn zelfs gevallen bekend van deelnemers die in de aanloop naar dinsdag geen oog dicht doen, zo bang zijn ze dat de taxi opnieuw niet bijtijds voor de deur staat.
Deelnemers krijgen stress doordat ze niet op tijd worden opgehaald, taxibedrijf niet bekend met klachten
Begeleidster Liza Hol spreekt van een schandalige situatie. “Je moet je voorstellen dat ik al 25 jaar lang les geef aan deze mensen. Van beide kanten met heel veel plezier. Het is voor hen een uitje. Het zijn over het algemeen mensen met een verstandelijke beperking. Als iedereen er is bestaat de groep uit 16 mensen, maar de laatste tijd gebeurt het wekelijks dat ik met een paar deelnemers de les ga beginnen”, vertelt Liza.
Vaak geklaagd
De problemen hebben zich niet altijd voorgedaan. “Jaren achtereen ging het prima, stonden we met de hele groep gewoon om zeven uur klaar. Tot vijf jaar geleden, toen de gemeente afscheid nam van de taxibedrijfjes die toen de boel goed op orde hadden, en koos voor een aanbesteding bij het huidige taxibedrijf (Waterland Taxi, JB). Het is echt dramatisch. En we hebben al zo vaak geklaagd, maar er verandert niks.”
Dat laatste wordt bestreden door de woordvoerder van het betreffende taxibedrijf. “De klachten zijn mij niet bekend. Ik kan het me ook niet voorstellen, want als we zoiets horen zullen we alles in het werk stellen om alle taxi’s bijtijds op de plaatsen van bestemming te laten komen. Klachten nemen wij heel serieus”, reageert Joost, Custom Care Manager van Waterland Taxi in een reactie.
Stress moet stoppen
“Nou breekt m’n klomp”, reageert Liza Hol daar weer op. “We worden dus als een stelletje leugenaars neergezet. Als je weet hoe vaak en hoeveel mensen er hebben geklaagd. Ook familieleden van de deelnemers hebben meerdere keren opgebeld. Ze weten er wel degelijk van, maar doen net of hun neus bloedt. Trouwens, de chauffeurs zitten er ook mee, want die kunnen de ritten die ze moeten rijden niet op tijd uitvoeren”, weet Liza Hol. “Dit moet gewoon goed geregeld worden. Ik vind het verschrikkelijk dat de deelnemers zoveel stress krijgen. Dat moet een keer stoppen.”
De deelnemers zijn vooraf al bang dat de taxi te laat komt, zodat ze hun uurtje bewegen missen. (Foto: Evert Ruis)
G-gym richt zich op de motorische ontwikkeling en bewegingspatronen van mensen met een verstandelijke beperking. Iedereen sport in het eigen tempo en op het eigen niveau. Plezier staat voorop, maar ongemerkt werken de deelnemers aan hun motorische beperking en leren ze nieuwe dingen, wat weer bijdraagt aan hun zelfvertrouwen.
Om het bij de groep in Purmerend te houden: iedereen kijkt uit naar een uurtje lekker bewegen. De een is autistisch, de ander heeft het syndroom van Down en nummer drie heeft weer een andere beperking. Regelmaat is zeker voor deze doelgroep een van de voornaamste dingen.
Genieten van uur bewegen
Begeleidster Liza Hol, die de lessen uit naam van NEA Volharding, later Vlug & Vaardig en nu Gymnet Purmerend begeleidt, zegt tot slot: “Het is niet zo gek dat sommige deelnemers vooraf angstig zijn omdat ze twijfelen of ze taxi wel op tijd voor komt rijden. En nogmaals, ik wil dat die stress ophoudt en dat iedereen weer lekker kan genieten van een uurtje bewegen in de week.”
JOHN BONTJE