ICT-expert Richard Ooms werd wijkagent in Purmerend

Nieuws
'De voldoening die ik uit mijn werk haal is enorm.'
'De voldoening die ik uit mijn werk haal is enorm.' (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

PURMEREND - Richard Ooms (51) werkte jarenlang als ICT-specialist bij een grote bank op de Zuidas in Amsterdam, een snelle en goed betaalde baan. Na een burn-out besloot hij dat hij zijn leven radicaal moest omgooien. Al vele jaren was hij vrijwilliger bij de politie in Hoorn. Dit werk gaf hem zoveel voldoening dat hij zich inschreef voor de opleiding tot hoofdagent. Sinds vijf maanden werkt hij als wijkagent in de wijk Wheermolen in Purmerend.

Richard blikt terug op zijn baan bij een grote bank in Amsterdam: “Dertien jaar geleden kwam ik daar binnen als softwareontwikkelaar, nadat ik jaren op detacheringsbasis had gewerkt. Gaandeweg kreeg ik een meer sturende rol, waarbij ik verantwoordelijk was voor een aantal applicaties. Na een reorganisatie werd ik verantwoordelijk voor een team waarin wij werkten aan de veiligheid van de systemen en de veilige toegang voor gebruikers.” Een pittige baan met veel verantwoordelijkheid dus. Richard knikt: “Absoluut. Mijn rol was ‘scrum master’, wat betekende dat ik bij problemen het aanspreekpunt was voor het team.”

Burn-out

Naast zijn baan bij de bank werkte Richard al sinds 2016 als vrijwilliger bij de politie in Hoorn. Dat beviel hem uitstekend. Hij volgde de tweejarige opleiding tot surveillant en volgde diverse opleidingen tussendoor om meer kennis te vergaren. Richard legt uit: “Vier jaar geleden kreeg ik een burn-out. Drie maanden heb ik volledig thuis gezeten en kon ik niet werken. Na zes maanden was ik hersteld. Maar juist in die periode, waarin alles letterlijk stil viel, vond ik de rust en de tijd om uit te zoeken waarom ik in die burn-out terecht was gekomen. Ik kreeg ontzettend veel hulp vanuit mijn vorige werkgever, zo kon ik via hen reflecteren met life-coaches. Voor mijn gevoel leefde ik in twee totaal verschillende werelden. Ik werkte op straat in Hoorn voor de politie, had een veeleisende baan bij de bank, maar ook nog een prachtig gezin met mijn vrouw en drie kinderen. Mijn bordje zat vol. Ik vond het heerlijk om maatschappelijk betrokken te zijn. Bij de bank kon ik die kwaliteiten kwijt binnen mijn team, maar bij de politie kon ik pas echt iets betekenen voor anderen. Dit zette mij flink aan het denken. In deze periode heb ik de knop omgezet: ik zegde mijn baan op en schreef me in voor de opleiding tot hoofdagent bij de politie.”

Ik heb een financiële prijs betaald

Een flinke carrièreswitch dus. “Absoluut,” zegt Richard, “Ik miste bij mijn vorige baan de daadwerkelijke interactie met mensen, de maatschappelijke bijdrage en natuurlijk ook een stukje spanning. Ik heb het lange tijd zeer naar mijn zin gehad, en ben mijn vorige werkgever dankbaar voor de hulp die ze mij hebben geboden. Zij wensten mij écht het allerbeste. De prijs die ik voor deze switch heb betaald is financieel, als wijkagent verdien je een stuk minder dan in de ICT. Maar de voldoening uit mijn werk vangt dat volledig op. Ik kan nu het werk doen dat ik al met voldoening - ten dele - deed als vrijwilliger, fulltime.” straalt hij. “Ik zie een burn-out ook absoluut niet meer gebeuren omdat ik doe wat ik wil en er kan zijn voor de mensen.”

Goed communiceren

De opleiding van twee jaar in Amsterdam bij de Politie Academie was pittig. Mentaal en fysiek. Het praktijkgedeelte deed hij bij basisteam Purmerend. Er waren onderdelen die Richard al had aangeraakt, maar er was nog genoeg om te leren. Richard: “Hierbij kun je denken aan de inzet van een vuurwapen en zelfstandige incidentenafhandeling bij 112-meldingen. Maar het allerbelangrijkste is: communiceren. Een juiste communicatie is essentieel als agent. Je krijgt te maken met veel verschillende mensen uit alle lagen van de bevolking. Ook ggz-patiënten. Hierop zijn wij getraind. Ook juridisch moesten we onze kennis bijspijkeren: als er aangifte wordt gedaan weten wij wat strafbaar is en wat niet. En vooral ‘wat kunnen we hiermee.’ De opleiding behandelt alle voorkomende zaken die je tegenkomt als agent. Een stukje opsporing zoals een buurtonderzoek en de overdracht naar de recherche. Maar ook: hoe schakel je een forensisch onderzoek in en hoe handel je een verkeersongeval veilig af. De fysieke eisen liggen ook hoog. Je moet inzetbaar zijn bij een achtervolging bijvoorbeeld. Al vond ik dat laatste niet zo zwaar, ik sport al veel.”

Wijkagent in Wheermolen

Richard is vijf maanden geleden aangenomen als wijkagent bij het basisteam Purmerend en zet zich in voor de wijk Wheermolen. En dat bevalt goed, vertelt Richard: “De inwoners van Wheermolen zijn heel betrokken, ze lopen gemakkelijk naar me toe. Dat moedig ik ook echt aan. Als u mij ziet lopen in de wijk, mag u mij alles vertellen en vragen. Daar word ik ook weer wijzer van. Zo kan ik iedereen nog beter van dienst zijn.” Richard werd gekoppeld aan wijkagent Roeland Brons (50), over hem heeft hij lovende woorden: “Samenwerken met Roeland is geweldig. We zijn van dezelfde leeftijd en begrijpen elkaar goed. Roeland heeft een mooi en groot netwerk opgebouwd in de wijk, waar ik dankbaar gebruik van maak. Hij heeft ook ontzettend veel ervaring in deze wijk. Ik ben ervan overtuigd dat ik in samenwerking met hem, onze netwerkpartijen en de openheid van de gemeenschap een mooie tijd zal hebben en een zinvolle bijdrage kan leveren, zoals ik me dat had voorgesteld.”

Cybercrime preventietrainingen

Zijn kennis aangaande security en cybercrime komt ook in deze baan goed van pas. Richard legt uit: “Samen met een collega heb ik het afgelopen jaar cyberpreventietrainingen gegeven voor ouderen, in ouderenhuizen of op plekken waar veel ouderen zijn. Deze mensen zijn helaas de snelst groeiende doelgroep voor cybercriminelen. Zij proberen toegang tot hun bankrekening te krijgen of op andere manieren geld of spullen afhandig te maken. Daarom gaven we een concrete presentatie over de gevaren en wat mensen dan wel en niet moeten doen. Hiervoor was grote belangstelling, bij de eerste presentatie kwamen vijftig ouderen. Het was mooi om te zien dat de ouderen langzaamaan ontdooiden en zich van hun schaamte ontdeden. Een aantal durfde op te biechten dat het ook hen was overkomen. Hierop durfden ook anderen uit hun schulp te kruipen door hun oplichtingsverhaal te delen. Op sommige momenten werden ze emotioneel. Het werd duidelijk dat dit een groot probleem is. We werden uitvoerig bedankt voor de presentatie. Ik ben ervan overtuigd dat het inzetten van dit middel bij ouderen het beste werkt. Want wat niet gebeurt, hoef je ook niet op te lossen.”

Veel uitdagingen

Richard heeft inmiddels al voor vele uitdagingen gestaan als wijkagent in Wheermolen. Tijdens een hevige storm heeft hij samen met Roeland invaliden uit een busje geëvacueerd toen er een boom voor en achter de bus was gevallen, waarin ze werden vervoerd. Met de fietshelmen op zijn de invaliden één voor één naar een veilige plek gebracht tijdens een pittige tocht over de weilanden. Ook werd hij ingezet bij ongevallen of inbraken en andere noodhulp. Richard vertelt: “Ik kom natuurlijk soms ook terecht bij heftige zaken waarbij mensen zijn overleden en we het gesprek moeten aangaan met de familieleden van de overledene. Intensieve zaken die mensen enorm raken, raken mij natuurlijk ook. Maar daarin kan ik me professioneel opstellen. Ik ben empathisch oprecht betrokken, maar ik word er persoonlijk niet door opgeslokt. Want dan kun je dit werk niet doen. Daar een middenweg in vinden is wat mij betreft echt politiewerk.”

Infopunt

Wil je Richard zelf spreken? Dat kan via 0900-8844 (politie/geen spoed) of bij het Infopunt in het Makado Centrum, waar hij regelmatig te vinden is. Het Infopunt is open van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 16.30 uur en op vrijdag van 09.00 tot 15.00 uur. Bellen mag ook: 0299 – 452 030. Loopt gerust eens binnen. Je kunt daar terecht voor informatie en vragen aan medewerkers van de gemeente, Intermaris, CLUP Welzijn, Spurd Sport en de wijkagenten Richard en Roeland.


Richard in winkelcentrum Makado in Wheermolen - vincentdevriesfoto.nl