Kerstbrodenactie 2023 levert 16.000 euro op, KiKa en Wij Allemaal ontvangen ieder de helft

Nieuws
De overhandiging van de cheque bij Wij Allemaal. Blije gezichten bij van links naar rechts Marije Sliphorst-Dekker, Chantal Estourgie, Bart Tishauser, Kees Oudewortel, Wendy Kok, Frits Hamann, Thomas Schreuder, Inge Tishauser en Co Boots.
De overhandiging van de cheque bij Wij Allemaal. Blije gezichten bij van links naar rechts Marije Sliphorst-Dekker, Chantal Estourgie, Bart Tishauser, Kees Oudewortel, Wendy Kok, Frits Hamann, Thomas Schreuder, Inge Tishauser en Co Boots. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - De kerstbrodenactie van Inge Tishauser, Thomas Schreuder, Bart Tishauser en Kees Oudewortel heeft een recordbedrag opgeleverd. Dankzij de bijna 3.000 verkochte en door meesterbakker Mastenbroek gebakken broden, in een aantal gevallen halve broden, kwam een totaalbedrag van 16.000 euro in het laatje. Het betekent dat beide goede doelen, Stichting KiKa en Inloophuis Wij Allemaal, elk 8.000 euro tegemoet kunnen zien. Vorige week vrijdag was bij Wij Allemaal een feestelijk moment gepland. In het bijzijn van de bestuursleden Frits Hamann (voorzitter), Marije Sliphorst-Dekker (lid) en Co Boots (penningmeester) kregen hoofdcoördinator Wendy Kok en coördinator activiteiten Chantal Estourgie het bedrag op symbolische wijze overhandigd. Het geld wordt besteed aan het functioneler indelen van de ruimte en uitbreiding van activiteiten.

De actie werd voor de zevende keer gehouden. De goede doelen in samenhang met het verhaal erachter vormt volgens Inge, Thomas, Bart en Kees de rode draad van het jaarlijkse succes. “Veel mensen hebben raakvlakken met KiKa en/of Wij Allemaal. En laten we niet vergeten dat de broden van topkwaliteit zijn. Zonder Mastenbroek kunnen we het niet. We verkochten het eerste jaar driehonderd broden. Nu, zeven jaar later, zaten we op bijna drieduizend broden. Het blijft mooi om te ervaren hoe spontaan er gereageerd wordt”, verwoordt Bart Tishauser de ervaring van het kwartet.

Zelf zullen ze het niet toegeven, maar buitenstaanders weten al te goed dat het doorslaande succes van de actie voor het overgrote deel te maken heeft met het enthousiasme en de flexibiliteit van het organiserende viertal. Als vader Bart en dochter Inge Tishauser, Thomas Schreuder en Kees Oudewortel ergens voor gaan, doen ze dat vol overtuiging. 

Concept werkt al jaren

Die aanstekelijkheid in combinatie met de keuze van goede doelen maakt de gunfactor bij kopers van de kerstbroden groot. Het concept werkt al jaren goed en overstijgt zichzelf telkens weer. “We steken er veel tijd en energie in, maar dat doen we echt met ons hart. Het is goed te doen, zeker doordat de actie relatief kort duurt en we inmiddels weten hoe we het moeten doen. Dat maakt het voor iedereen beheersbaar”, zegt Inge Tishauser.

Ontroerende reacties

Het zijn vaak de ontroerende en warme reacties die voor extra wilskracht zorgen bij het kwartet. “We hebben destijds bewust gekozen voor KiKa en Wij Allemaal, twee organisaties die met kanker te maken hebben. De een doet er alles aan om kanker bij kinderen de wereld uit te helpen, de ander is een ontmoetingsplek en centrum waar (ex-)kankerpatiënten terecht kunnen voor begeleiding en therapieën gericht op het verbeteren en ondersteunen van de lichamelijke en mentale conditie. Dan weet je dat er mensen bestellen die ook hun verhaal kwijt willen. We zijn er niet alleen om broden te verkopen. Belangrijk is ook om de verhalen van die mensen aan te horen. Dat maakt de actie alleen maar extra bijzonder. Zo kregen we tijdens de laatste actie iemand wiens kleinkind was overleden. Een heel triest verhaal. Hij bestelde vijftig broden.” 

2024 zit nog maar in de tweede maand of de eerste bestellingen voor eind van dit jaar zijn al binnen. “Men rekent er weer op en sommigen zijn er als de kippen bij om te bestellen. Mooi is het ook dat we vaste afnemers hebben waaronder de RK begraafplaats aan de Overweerse Polderdijk in Purmerend en de Keyserkerk in Middenbeemster. Zij kopen bij ons broden om weer aan anderen te geven, zoals de  Voedselbank. En steeds meer bedrijven bestellen.”

Als geroepen

De in het vooruitzicht gestelde 8.000 euro komt als geroepen voor Inloophuis Wij Allemaal. Wendy Kok: “Zoals bekend is het pand sinds 1 januari eigendom van de stichting. Dat brengt extra kosten en inspanning met zich mee. Daarnaast willen we de ruimtes functioneler indelen en meer activiteiten aan het programma toevoegen, bijvoorbeeld ten aanzien van voeding en bewegen. Het is daarom nodig om het huis anders in te delen”. Voorzitter Frits Hamann inhakend: “En we hebben onlangs de garage achter het huis aangekocht dus ook daar gaan we invulling aan geven. We zijn hartstikke blij dat we zo’n mooi bedrag vanuit de kerstbrodenactie mogen ontvangen.”

In oktober van dit jaar slingert het viertal weer het eerste bericht op sociale media waarin melding wordt gemaakt van het feit dat iedereen weer massaal een of meer kerstbroden van Mastenbroek kan bestellen. De extra service die geboden wordt is dat de bestelling thuis of bij het bedrijf of organisatie wordt afgeleverd. “We koesteren elk besteld brood, of het het nu een bestelling van een, twintig of dertig is, alle bestellingen leveren we met net zoveel plezier af.”