Rondleiding langs Vrouwen in het Waterlands Archief op 8 maart

Nieuws
-Petroleumvrouw in Purmerend, omstreeks 1934.
-Petroleumvrouw in Purmerend, omstreeks 1934. (Foto: Waterlands Archief, Topografisch-historische atlas, WAT001004600)

PURMEREND - Op vrijdagmiddag 8 maart organiseert het Waterlands Archief, in samenwerking met Bibliotheek Waterland, ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag een gratis toegankelijke rondleiding over Vrouwen in het Archief.

Hoewel vrouwen de helft van de bevolking uitmaken, is hun rol in de geschiedenis lange tijd onderbelicht gebleven. Helemaal onterecht, zoals blijkt uit de bronnen die bij het Waterlands Archief te vinden zijn. Machtige vrouwen, zoals gravin Magdalena van Waardenburg, die de ‘verstening’ van Purmerend in gang zette, dappere vrouwen zoals de verzetsstrijdster Johanna Kuiper en slimme vrouwen zoals schrijfster Betje Wolff. Daarnaast zijn er natuurlijk vrouwelijke kunstenaars, ‘slechte’ vrouwen en vele ‘gewone’ hardwerkende vrouwen, die als arbeiders in de fabriek werkten, kaas maakten of vis verkochten en het gezin draaiende hielden.

De rondleiding start met een algemene inleiding over de Vrouwen in het Archief. Daarna volgt een rondleiding door de depots van het archief, waarbij de verhalen van bijzondere èn van gewone vrouwen in de regio Waterland aan de hand van archiefstukken tot leven komen.

Tijd: -Groep 1: 14.00-15.00 uur; Groep 2: 15.30-16.30 uur.

Plaats: Waterlands Archief, Wielingenstraat 75, Purmerend

Aanmelden: via aanmelden@waterlandsarchief.nl (verplicht, met vermelding Groep 1 of Groep 2)

Woonkamer in het Grietje Tump Museum. Het museum is vernoemd naar de voormalige eigenaresse, ansicht,
Leden van de turnvereniging Hercules Hebe uit Wormer omstreeks 1915.
Charter uit 1519 waarin gravin Magdalena van Waardenburg bepaalt dat de huizen in Purmerend voortaan van steen moesten worden gebouwd.