Ruimte voor groei op nieuwe locatie Edu-Life dagbesteding en trainingen

Nieuws
Eva Bouter te midden van een aantal teamleden; links Kim en Joyce, en rechts Chris en Daphne.
Eva Bouter te midden van een aantal teamleden; links Kim en Joyce, en rechts Chris en Daphne. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND – Ongeveer achttien jaar geleden startte Eva Bouter met Edu-Life, waar jongvolwassenen en ouderen nu gezelschap vinden in een leuke dagbesteding en tevens trainingen krijgen. Naast individuele en specialistische begeleiding, worden er in de vestiging in de Kerkstraat, als onderdeel van het project Samen Eten, vier keer per week gezamenlijke avondmaaltijden bereid en genuttigd. Recentelijk heeft Edu-Life zijn intrek genomen in een nieuwe locatie aan de Oude Vismarkt 4 in Purmerend, die afgelopen dinsdag feestelijk werd geopend. Deze sfeervolle, huiselijke ruimte biedt niet alleen onderdak aan de voortzetting van de dagactiviteiten, maar ook aan unieke trainingen voor jongvolwassenen onder de noemer van het TAP-project: Transitie naar Arbeid en Participatie.

Het was niet haar eigen idee om een bedrijf te beginnen; destijds was ze al jaren werkzaam in verschillende sectoren van de zorg, waaronder bij Odion. “Ik was oppas van een jongen met autisme en zijn ouders vroegen op een gegeven moment of ik niet een weekend met hem naar een vakantiehuisje zou willen zodat zij even de handen vrij hadden”, vertelt Eva. 

Klasgenootjes mee

“Dat wilde ik wel, maar ik vond dat er dan een klasgenootje mee zou moeten, dat zou leuker zijn. Toen ik daarover informeerde, wilde eigenlijk de hele klas mee. Dat was een heel drukke tijd maar het waren mooie weekenden, en zo is Edu-Life ontstaan. Sommige jongeren komen hier overigens nog steeds, nu bij de volwassen dagbesteding of komen terug voor stageperiodes, op naar werk.” 

Dagbesteding en begeleiding

Edu-Life bedient momenteel zo’n 80 cliënten, zowel jongvolwassenen als ouderen, in de dagbesteding en thuisbegeleiding. “Deze cliënten worden doorverwezen via diverse kanalen, zoals de Wmo, casemanagers en huisartsen”, geeft Eva aan. Met een team van twintig medewerkers biedt Edu-Life niet alleen dagbesteding, maar ook individuele en specialistische begeleiding op basis van persoonlijke leerdoelen, gericht op zelfredzaamheid en levensvaardigheden.

Warme omgeving

Bij Edu-Life vinden cliënten een warme en gastvrije omgeving, waarin ze zich op hun gemak voelen en sociale contacten kunnen opdoen. De activiteiten variëren van creatieve bezigheden zoals mozaïeken, schilderen en breien tot groepsactiviteiten zoals wandelingen en gezamenlijk koken. Het sociale aspect wordt verder versterkt door de mogelijkheid om kleding te doneren, waarbij de opbrengsten ten goede komen aan lokale goede doelen.

TAP-project

De nieuwe locatie biedt ruimte voor groei en is ideaal voor het nieuwe TAP-project, gericht op jongvolwassenen in de overgangsfase tussen school en werk. Dit project omvat diverse trainingen, waaronder EHBO, reizen met het openbaar vervoer en sociale vaardigheden. “Dit soort trainingen is best uniek”, benadrukt Eva. “Ze zijn helemaal afgestemd op de behoefte en kennis van deze doelgroep. Ze helpen deze jongeren zich zo te ontwikkelen dat ze uiteindelijk ook hun weg vinden naar betaald werk.” 

Deze nieuwe fase motiveert Edu-Life om nieuwe initiatieven te ontplooien. Ook zonder indicatie kunnen geïnteresseerden altijd contact opnemen met Edu-Life voor een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Voor meer informatie: 

www.edulife.nl

Stagiair Chris helpt Danique.