Gezonder in 30 dagen: veel activiteiten voor jong en oud in Purmerend

Nieuws
Meer wandelen of sporten, gezonder eten, beter ontspannen of vroeger naar bed; iedereen kan een eigen uitdaging vinden.
Meer wandelen of sporten, gezonder eten, beter ontspannen of vroeger naar bed; iedereen kan een eigen uitdaging vinden. (Foto: Pixabay)

PURMEREND - in de maand maart is er in Purmerend van alles te doen op het gebied van gezondheid Deze maand wordt namelijk iedereen in het land tijdens de 30dagengezonder-campagne uitgedaagd om een maand lang gezonder te leven. Ook in Purmerend vinden we het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Daarom wordt hier een lokale 30dagengezonder-maand georganiseerd. Hierin wordt  waarin aandacht gegeven aan de activiteiten die het hele jaar door al worden aangeboden op het gebied van het gezondheid en staan er worden nieuwe activiteiten voor jong en oud op stapel.

Aftrap op 2 maart in Makado Centrum

Door een maand lang een gezonde uitdaging vol te houden, wordt het makkelijker dat ook in de toekomst te blijven doen blijkt uit onderzoek. Uitdagingen kunnen van alles zijn, bijvoorbeeld elke dag op tijd naar bed, meer bewegen of juist meer ontspannen, dagelijks een rondje lopen of meer tijd maken voor familie. Natalie Saaf, wethouder gezondheid: “Dat meer bewegen en gezonder eten passen bij een gezonde levensstijl is voor iedereen wel bekend, maar het gaat ook vooral om het samenzijn en aandacht voor elkaar hebben. Een uitdaging hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, spreek bijvoorbeeld af om elke week een ommetje te maken met die vriend die je eigenlijk te weinig spreekt. Het is vooral belangrijk dat je iets kiest wat bij jou past, want alleen dan is het leuk genoeg om mee te doen en dus ook beter vol te houden.”

‘Gezondheidsteststraat’ 

De aftrap van deze lokale gezondheidsmaand is op zaterdag 2 maart in het Winkelcentrum Makado in Purmerend met een ‘gezondheidsteststraat’. Van 10.00 tot 15.00 uur kan iedereen die dat wil zijn of haar gezondheid laten testen, bijvoorbeeld door middel van een laagdrempelige beweegtest of een spel om je reactievermogen te testen. Of ervaar zelf dat gezond ook heel lekker kan zijn; laat je inspireren door verschillende recepten en neem een tas met groente mee naar huis om hier thuis mee aan de slag te gaan. 

Nieuwe en bestaande activiteiten

Tijdens de hele maand maart worden er allerlei activiteiten georganiseerd op het gebied van voeding, bewegen, ontspanning en rust. Naast een aantal nieuwe activiteiten die voor deze campagne zijn opgericht – zoals een supermarktsafari en gratis theatervoorstelling ‘(HOE) Moet Je Je Leven Veranderen?’ – wordt vooral het bestaande aanbod onder de aandacht gebracht. Gezondheid is een breed begrip, dus het gaat niet alleen om voeding en beweging, maar juist ook om voor elkaar zorgen en een gezonde geest. Al deze onderwerpen komen aan bod. 

Jong en oud: iedereen kan mee doen

Er is genoeg te doen voor alle leeftijden. Deelnemers die graag extra gemotiveerd worden, kunnen zich aanmelden voor een WhatsApp-groep aangemaakt door voedingscoach Ilone Riesebosch die ervoor zorgt dat ze de hele maand geïnspireerd worden en gemotiveerd blijven door bijvoorbeeld lekkere en gezonde recepttips en handige weetjes. Een overzicht van alle activiteiten en meer informatie over deze campagne is te vinden op www.purmerend.nl/30dagengezonder

Lachend stoppen met roken

Naast deze campagne organiseert gemeente Purmerend in samenwerking met Brijder en GGD Zaanstreek-Waterland de theatervoorstelling DE sTOPPERS!. Theatermakers geven het gesprek over een rookvrije toekomst op een andere, humoristische manier vorm. De voorstelling is voor rokende en niet-rokende inwoners. Maar ook voor professionals die werken aan een rookvrije omgeving en die betrokken zijn bij stoppen-met-rokenzorg. Toegang (en drankjes) zijn gratis. De voorstelling is op woensdag 6 maart 2023 en kaarten zijn verkrijgbaar via de website van De Purmaryn.

De lokale 30dagengezonder-campagne is een samenwerking tussen GGD Zaanstreek-Waterland, voedingscoach Ilone Riesebosch, Spurd en gemeente Purmerend. 

Afbeelding