Benefiet golftoernooi hospice Beemster komt op het juiste moment

Nieuws
Willibrord, Frits en Arnold kijken nu al uit naar de benefiet golfdag voor het Hospice Thuis van Leeghwater.
Willibrord, Frits en Arnold kijken nu al uit naar de benefiet golfdag voor het Hospice Thuis van Leeghwater. (Foto: RodiMedia/NV)

BEEMSTER – Op 24 april gaat het elfde benefiet golftoernooi voor Hospice Thuis van Leeghwater in Middenbeemster los bij Kavel II. Een goed moment, want het hospice heeft een enerverend jaar achter de rug. Niet alleen met het samenvoegen van de twee besturen (Algemeen en Vrienden van.. ) maar ook omdat door samenloop van pech in het pand zo’n beetje alles stuk ging wat stuk kon en vervangen moest worden.

Elfde benefiet golftoernooi op 24 april

Bestuursleden Frits Janssen en Willibrord Driessen vertellen samen met Arnold Bartels van Rotary Purmerend Polderland dat het golftoernooi mede organiseert, waarom het golftoernooi, net als andere giften, van groot belang is voor het voortbestaan van het hospice.

“Het pand stamt uit 2011”, geeft Frits Janssen aan, “dus de meeste apparatuur geeft het na zo’n periode wel op. De vaatwasser, quooker en kookplaat gingen stuk, de wasmachine en droger gaan we binnenkort vervangen. Daarnaast zijn vorig jaar de gordijnen in de bewonerskamers vervangen, is er een nieuwe vloer gekomen en is er airco geïnstalleerd.”

Erg druk jaar

Dat laatste kwam net op tijd, vult Willibrord aan. “Want na een netstoring begaf de verwarming het, en het duurde even tot deze gerepareerd was zodat we het in ieder geval met de airco nog wat warm hielden.” Het bestuur heeft keihard gewerkt om desondanks het sfeervolle huis met de vier bewonerskamers leef- en bewoonbaar te houden en zo een fijne omgeving voor de bewoners en hun naasten te garanderen. “Zij hebben er weinig last van gehad gelukkig. Maar al met al is het hierdoor, met de samenvoeging van het bestuur, en door de toegenomen regelgeving vanuit de overheid waar we mee aan de gang moesten, een heel erg druk jaar geweest.”

Het is een heel erg druk jaar geweest, onder andere door de samenvoeging van de twee besturen

Record opbrengst

Wel waren er leuke events om op terug te kijken. Een feest in De Stallen bijvoorbeeld, gesponsord door betrokken huisbaas Frits en Solveig Dix, voor alle ruim 70 vrijwilligers. En natuurlijk het golf event vorig jaar, dat een groot succes was. Frits: “Er werd liefst 10.000 euro opgehaald vorig jaar, een waar record. Voor ons een extreem hoog bedrag dat echter bijna volledig is opgegaan aan de reparaties en vervanging van apparatuur.” 

Grote investering

Nu dat is gebeurd heeft het bestuur een nieuw doel gesteld, meldt Willibrord. “In onze grote zaal boven worden erg veel trainingen gegeven aan vrijwilligers en graag willen we de oude beamer vervangen door een mooi groot touch screen scherm waar de presentaties goed op uitkomen. Dat is voor ons een heel belangrijke investering. Daarnaast is het schilderwerk binnen aan de beurt, dus het golftoernooi komt als geroepen.”

Het nieuwe bestuur waarin de twee eerdere besturen deels zijn opgegaan, heeft haar draai inmiddels goed gevonden. Naast voorzitter Tineke Reijne zijn Bill Kaandorp, Willibrord Driessen en Frits Jansen de gezichten van het oude bestuur. Zij hebben versterking gekregen van Liesbeth Muurling en Marjolein Tuijt. Het bestuur werkt aan een fijne omgeving voor de bewoners binnen de wettelijke kaders, aan gezonde financiën, aan promotie van het hospice, en heeft ook als taak het vrijwilligersbestand op peil te houden. 

Gelukkig kunnen we rekenen op veel trouwe, lokale sponsoren

Vrijwilligers gezocht

“Dat is een ongoing verhaal”, geeft Frits aan, en hij kan het weten omdat hij al van aanvang af, sinds de eerste plannen achttien jaar geleden, bij het hospice is betrokken. “Er zijn recent gelukkig wel vrijwilligers bijgekomen, onder andere een aantal uit Volendam. Ook na de open dag die we vorig jaar hebben gehouden om vrijwilligers te werven zijn er mensen bij gekomen. Maar er is eigenlijk altijd een tekort, dus iedereen die iets kan en wil bijdragen hierin is heel erg welkom!”

Rotary Purmerend Polderland

Dit jaar speelt alweer het elfde golftoernooi. Destijds geïnitieerd door Ria Sas en Joke Mars die de taak bevlogen op zich hadden genomen en het golftoernooi jarenlang tot een succes maakten. Toen het voor hen wat teveel werd stapte vier jaar geleden de Rotary Purmerend Polderland erin om, samen met vrijwilligers van het hospice, de organisatie op zich te nemen. “Het organiseren van het toernooi was voor Ria en Joke een hele hoop werk”, zegt Arnold. “Willibrord en ik golfden hier en toen wij hoorden dat zij ermee wilden stoppen zeiden wij; dat is doodzonde. Zij organiseerden het altijd helemaal top, dat toernooi moest doorgaan. Daar waren zij natuurlijk ook blij mee. Wij hebben als Rotary een groter kader waardoor we de organisatie iets meer gestructureerd kunnen aanpakken. Er ligt nu bijvoorbeeld een compleet draaiboek dat elk jaar simpel opnieuw kan worden ingevuld.”

Ons doel dit jaar is een groot touch screen scherm in de trainingsruimte

Volle bak

De Rotary heeft het toernooi volop geadopteerd. Arnold: “We hebben meerdere kanalen die we kunnen aanspreken als het gaat om sponsoring. Er doen zelfs al drie jaar twaalf Belgen mee van onze zusterorganisatie aldaar. Daarom is het nu snel vol, er is zelfs een wachtlijst ontstaan. Al zijn er nog wel plaatsen vrij voor de clinic waarvoor mensen zich nog kunnen inschrijven die willen kennismaken met golf, en natuurlijk willen genieten van de gezellig sfeer.”

Fijne ambiance

Willibrord vult aan: “De beperking zit hem in het aantal holes, er kunnen maximaal 40 deelnemers meedoen, en ook voor het diner kan de keuken tot 70 mensen hebben bij het diner. Daarom zijn de deelnemers van de vorige keer als eerste uitgenodigd, wel zo fair. Dat maakt het golftoernooi ook inmiddels tot een warm bad, iedereen kent elkaar. Dat geeft deze dag een hele fijne ambiance.”

Mooi programma

Dit jaar zorgt niemand minder dan Marcel Kapteijn & The Raindogs voor een muzikale omlijsting voor en tijdens het diner. Dylan en Brian Jonk stellen gratis de baan ter beschikking, Niels van Dam van het restaurant verwerkt een sponsoring in het diner, en golf pro Jeffrey stelt gratis zijn tijd beschikbaar. Net als voorgaande jaren staat Wijnhandel Bart er met een wijnstalletje waarvan een deel van de opbrengst naar het hospice gaat. En traditiegetrouw is er wederom een veiling met leuke producten. Arnold somt op: “Van flessen wijn tot dinerbonnen, een vaartocht door de Eilandspolder, schilderijen, een seminar voor bedrijven en zelfs een bijzondere fles whisky van Tony van Rooijen die deze dag ook een whisky-presentatie houdt op het terras. Maar los van hen mag het golftoernooi rekenen op een groot aantal trouwe, lokale sponsoren die samen bijdragen aan het topevent dat het is en waar wij heel blij mee zijn.”

Al met al een hele happening, dat benefiet golftoernooi. Het belooft wat, en als het weer net zo meezit als vorig jaar, kan deze dag voor het hospice en de deelnemers niet meer stuk.

www.hospiceleeghwater.nl