'Een boom, daar kan geen parasol tegenop' - Bomengroep Milieudefensie maakt zich sterk voor meer groen in Purmeren

Nieuws

PURMEREND - Waarom een straat met alleen stenen als je er ook een groene invulling aan kunt geven? De Bomengroep van Milieudefensie Waterland maakt zich sterk voor meer groen in Purmerend in de openbare ruimtes waar de gemeente verantwoordelijk voor is. "Als we samen afspraken kunnen maken, wordt de stad een stuk groener." En daar plukt volgens Marianne Reijers van de Bomengroep iedereen de vruchten van.
"Bomen en planten geven zuurstof, pakken fijnstof op en geven kleur aan een bebouwde omgeving die er anders kaal en stenig uitziet. Bovendien zorgt een boom voor verkoeling in de zomer. Een boom, daar kan geen parasol tegenop. Verder zorgt groen voor voedsel voor talloze insecten en vogels."

Onderhoudsarm

Om een goede biodiversiteit te hebben, is veel verschillend groen nodig. En dat is nou net waar volgens Reijers de schoen wringt. "Het beleid van de gemeente is bepaald door het budget, dat in de afgelopen jaren omlaag is gegaan. De gemeente heeft groene ambities, maar kan in de praktijk minder - en onderhoudsarm - groen terugplaatsen. Ik denk dan aan de Weteringstraat in de Gors, waar veel bomen zijn gekapt en er veel minder zijn teruggeplant. Vooral in de wijken uit de jaren zeventig zien we dat het groen onder druk staat door de vraag om meer en grotere partkeerplaatsen. Dat is toch jammer voor insecten, vogels en mensen. Het heeft met bezuinigingen te maken. Begrijpelijk, maar jammer voor de natuur."
Prachtig

Daarom wil de Bomengroep mensen ertoe aanzetten voor meer groen te kiezen. Dat kan in de eigen tuin, maar ook in openbare ruimtes. "Tijdens herinrichtingen van straten en wijken worden buurbewoners bij het proces betrokken en kunnen ze invloed op het groen uitoefenen. Zo kunnen er bijvoorbeeld met de gemeente afspraken worden gemaakt over de hoeveelheid en het soort groen. Buurtbewoners hebben dan een vinger in de pap en kunnen bijvoorbeeld gezamenlijk het onderhoud voor hun rekening nemen. Ik weet dat er in de Weidevenne al buurtbewoners zijn die samen het groen in hun straat onderhouden. Dat is toch prachtig? Zo hoeven bezuinigingen vanuit de gemeente niet te leiden tot een verarming van de natuur in de stad."
De Bomengroep laat de komende periode regelmatig in deze krant - goede en minder goede - voorbeelden zien van het groen in Purmerend. Wie meer informatie over groen wil, kan contact opnemen met Marianne Reijers via marianne.reijers@chello.nl.