'Garrels orgel 275 jaar in gebruik' - Jubileumconcert in de Nicolaas

Nieuws

PURMEREND - De geloofsgemeenschap 'HH Nicolaas- en Catharina' en de 'Stichting Garrelsorgel Purmerend' organiseren bij gelegenheid van 275 jaar Garrels orgel twee concerten in de zomer. Het eerste jubileumconcert is op zaterdag 29 juli. Aanvang: 14.00 uur. Gratis toegankelijk voor iedereen.

In 1742 leverde orgelmaker Rudolph Garrels zijn drie-klaviers orgel op in de toenmalige gotische kerk aan de Kaasmarkt. Toen dit kerkgebouw in 1850 werd gesloopt, werd het kostbare barokorgel overgeplaatst in de nieuwgebouwde kerk, de huidige Nicolaaskerk. Alzo klinkt het Garrels-orgel van Purmerend nu 275 jaren bij kerkdiensten, misvieringen, concerten, etcetera. Nationaal en internationaal is het een veel bezocht instrument.

Programma
Organist Tjalling Roosjen en sopraan Lucia van Vugt brengen een programma waarbij alle drie de historische orgels in de Nicolaaskerk worden gebruikt. Roosjen en van Vugt treden al vele jaren als duo op. In de Nicolaaskerk verzorgden zij al vele concerten in de zomerserie. Omdat het Garrels orgel uit de tijd van Sebastian Bach stamt, vormen de composities van deze grote componist dit jaar in de Nicolaaskerk de kern van de programma's. Gezien het jubileum van Katholiek Purmerend eindigt het programma met het beroemde Ave Maria van Bach/Gounod.