Kom nazomeren!

Nieuws

Tijdens de Nazomerfeestweek is er van alles te beleven. Wie sportief is kan zaterdag 3 september meedoen aan de MarktstadRun of MarktstadWalk. Tussen 9.00 en 11.00 uur kunnen sportievelingen drie routes lopen. De langste is een groene route die gaat dwars door Purmerend, door het Purmerbos, richting Ilpendam en via de Weidevenne weer retour naar het centrum, van ruim 24 km. Deze route heeft twee verfrissingsposten onderweg en doet ook twee koffiehuizen aan waar voor eigen rekening een consumptie genuttigd kan worden. De tweede route is een afwisselende stadsroute van bijna 13 km. Vanuit het Centrum door de groene wijken De Gors en Purmer-Zuid naar het Purmerbos en terug naar de Koemarkt. Deze route heeft twee verfrissingposten onderweg. De laatste route betreft een leuke afwisselende route die gaat dwars door Purmerend en door de groene wijken van Purmerend gaat. Goed te lopen over verharde paden en trottoirs. Deze route heeft één verfrissingpost onderweg. De start van de Marktstad Walk is tussen 09:00 en 11:00 vanuit de winkel SPORT 2000 aan Dubbele Buurt 23 in Purmerend. Inschrijving via de www.marktstadrun.nl/marktstadwalk.html en anders op de dag zelf in de winkel.

Brand in de pijp

Maandag 5 september van 20.00 tot 00.00 uur wordt er weer volop gerookt in Proeflokaal Bakker op de Koemarkt. De Purmerender Pijprokersvereniging 'De gesellighe dampkring' organiseert ook dit jaar weer haar traditionele pijprookwedstrijd om de Marktstadtrofee. Pijprokers uit Den Helder, Sneek en natuurlijk Purmerend strijden om de trofee én de eeuwige roem. Eén Goudse pijp, twee gram tabak en drie lucifers vormen de attributen. Wie houdt het langste de brand in de pijp?
Say Cheese
Voor het ouder stadhuis vindt woensdag 7 september vanaf 14.00 uur een traditionele kaasmarkt plaats. Bezoekers zien een levendige voorstelling van het verhandelen van de kazen zoals het vroeger ging op de kaasmarkt in Purmerend. Wie kom je tegen? De marktmeester, kaasdragers, stapelaars, handelaren, een dame in historische klederdracht met kinderen, paard en wagen en kraam. Daarnaast is er muziek van de Kaaskapel. De kaasmarkt wordt in samenwerking met de Stichting Kaasmarkt Edam verdeeld in twee blokken. Zo zijn er kaasmarkten van 14.00 tot 15.00 uur en van 15.30 tot 16.30 uur.
Hihi, boe en beh

De mooiste paarden, ezels, schapen en koeien komen donderdag 8 september van 08.00 tot 12.00 uur naar de Veetentoonstelling. Op de Koemarkt was de veemarkt de belangrijkste economische activiteit in Purmerend. Van heinde en verre kwamen de veehouders met hun vee naar de markt. Week in week uit was de Koemarkt het toneel van loven en bieden. Via het bekende handjeklap wisselden de dieren van eigenaar. Veehouders brachten hun mooiste stuks vee naar de tentoonstelling, een traditie die tot op de dag van vandaag in stand wordt gehouden. Zo nu en dan moest er een jaar worden overgeslagen. Oorlogsjaren, veterinaire ziekten, vervoersverboden gooiden roet in het eten waardoor de tentoonstelling geen doorgang kon vinden. Toch bleef de veetentoonstelling bestaan, niet in de laatste plaats dankzij de Stichting Purmerend Marktstad.
Feitelijk is de tentoonstelling als de ziel van Marktstad, een feestweek zonder veetentoonstelling is geen feestweek. Na het jubileumjaar Purmerend 600 jaar dit jaar de 103e veetentoonstelling. Niet zo groots maar wel zo mooi in uitstraling. Wat is er mooier om ’s ochtends vroeg de koeien te horen loeien op de Koemarkt? Het Clusiuscollege is eveneens aanwezig; leerlingen laten in de praktijk zien wat zij op de school leren. Ook de (amateur) kunstschilders van het Wherepalet proberen de sfeer van de Koemarkt vast te leggen op linnen en papier.
Goed boek

De échte boekenliefhebbers schuifelen zaterdagmiddag tussen 9.00 en 17.00 uur langs de kramen van de boekenmarkt, georganiseerd door Lionsclub Purmerend Marktstaede. De boekenwurmen speuren naar dat ene pareltje of die lang gezochte bundel. Er zijn maar liefst zeventig kramen waar professionele boekenhandelaren hun waar aanbieden. Een must voor de boekenliefhebbers en koopjesjagers.
Modelletjes

Modelbouwvereniging Waterland aan het Trimpad bij de ijsskatebaan houdt zaterdag 10 en 11 september van 10.00 tot 16.00 uur open dag.
Gouden koetsen

Schitterende oldtimers tijdens de oldtimer toerrit en oldtimershow op de Koemarkt. Zaterdagochtend 10 september is er een toerrit en 's middags vanaf 12.30 uur worden de oldtimers geshowd aan het publiek. De tocht is ongeveer 35 km. Tijdens deze tocht genieten de deelnemers van de mooie plekken in Waterland. Deelname is gratis, belangstellenden dienen zich wel van tevoren aan te melden. De Oldtimerdag vindt plaats op de karakteristieke Koemarkt, het hart van Purmerend waar vroeger de Veemarkt was.
De oldtimer toerrit heeft als startlocatie restauratiebedrijf Jaap en Antoinette Havik aan Netwerk 10 in Purmerend, gespecialiseerd in Mercedes automobielen. Wie mee wil rijden meldt zich aan via info@hanssollman.nl of het contactformulier op de website.
Toeters en blazers

De Koemarkt staat zaterdag 10 september van 19.30 tot 22.00 uur in het teken van de taptoe, een publiekstrekker van jewelste. De taptoe op de Koemarkt is voor jong en oud een feest van herkenning. De Stichting Purmerend Marktstad is erin geslaagd om muziekkorpsen te contracteren die niet alleen mooi zijn om naar te kijken en luisteren, maar die ook letterlijk en figuurlijk uit de voeten kunnen op de afmetingen van het Koemarkt plein. Er zijn optredens van Amigo Leiden, KDO Groessen, van Limburg Stirumband Wezep en jeugdorkest en ATM Amsterdam.