Lezing Waterlands archief over watersnoodramp

Nieuws

PURMEREND - Het Waterlands Archief houdt dit jaar verschillende activiteiten om de watersnood van 1916 te herdenken. De eerstkomende activiteit vindt plaats op vrijdag 22 januari om 14.00 uur met een lezing over de watersnood door filmregisseur, cameraman en schrijver Jacques Laureys. Jarenlang verzamelde hij foto’s van de watersnood. Onlangs verscheen zijn boek Vergeten water, de fotografen van de watersnood 1916. Zijn lezing bestaat uit drie onderdelen: De watersnood van 1916, de watersnood in Purmerend met fotokaarten van Joseph Coppens en tenslotte de film Ark, gebaseerd op een verhaal, geschreven door Tommy Wieringa, geïnspireerd door foto’s uit de collectie van Jacques Laureys over de dijkherstelwerkzaamheden bij Andijk in 1916.
Na de pauze verzorgt het Waterlands Archief een presentatie over de watersnood met vele documenten, krantenberichten, foto’s en egodocumenten uit de eigen collecties en archieven. Enkele onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere de slachtoffers van de ramp, de hulpverlening, het dagelijks leven, het herstel en het unieke dagboek van scholier Jan Zuidland.
Het Waterlands Archief is te vinden aan Wielingenstraat 75 in Purmerend. De entree is vijf euro. Aanmelden via info@waterlandsarchief.nl of bel 0299 411530. Meer informatie via www.waterlandsarchief.nl.