College wil meer duidelijkheid over Stadsregioplan

Nieuws

PURMEREND - De Stadsregio presenteerde donderdag 19 februari haar visie op het openbaar vervoer (OV) in de regio aan de regioraad. Vanaf najaar 2017 moet een groot deel van de bussen uit Zaanstreek, Waterland en Amstelland-Meerlanden direct aansluiten op de nieuwe Noord/Zuid-metrolijn. Het college heeft vervoerkundig adviesbureau ‘Transtec’ gevraagd om een Quickscan te maken van de gevolgen van de veranderingen in de busverbindingen voor Purmerend en de regio Waterland. Het college is nog niet gerust op een goede afloop voor de (Waterlandse) busreiziger en wil hierover graag in gesprek met de Stadsregio.

Volgens wethouder Hans Krieger van Vervoer is het OV ongelooflijk belangrijk voor Purmerend. “Maar liefst 23.000 reizigers vinden elke dag hun weg vanuit Waterland naar het Centraal Station in Amsterdam. Straks rijdt nog maar een deel van de bussen door naar Amsterdam CS en moeten de meeste reizigers overstappen op het nieuwe metrostation Noord in Amsterdam-Noord. Het is dus van groot belang dat veranderingen in deze busverbinding zorgvuldig worden genomen.”
Het college neemt de uitkomsten van de Quickscan dan ook erg serieus. De wethouder vindt dat er nog te veel onduidelijkheden zijn. Krieger: “Als dat betekent dat de uitwerking van de plannen meer tijd kost dan voorzien, dan vind ik dat we die tijd moeten nemen.”
De resultaten van de Quickscan zijn dinsdag 31 maart in het college besproken. Op hoofdlijnen kan het college zich vinden in de conclusies hiervan. Allereerst lijken de gepresenteerde cijfers realistisch, maar ze zijn gedateerd en niet gedetailleerd genoeg. Ten tweede is de 70/30-verhouding (70 procent van de bussen stopt op het nieuwe metrostation Noord in Amsterdam-Noord en 30 procent rijdt door naar Amsterdam CS) nog niet genoeg onderbouwd. Ten slotte is een groot aantal details nog niet bekend, maar wel bepalend voor het op te stellen vervoerplan (reizigerstarief/frequenties van de metro in weekend en avonduren).
De gemeente adviseert de Stadsregio bij de nieuwe plannen meer de samenwerking te zoeken met de huidige vervoerder EBS. De uitkomsten van de Quickscan ‘Aantakken buslijnen Waterland op metrostation Amsterdam Noord’ worden samen met het collegestandpunt besproken in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer van zaterdag 9 april. De Regioraad bespreekt dinsdag 28 april de Lijnennetvisie. Daarna stelt het dagelijks bestuur van de Stadsregio de visie definitief vast.