MEE denkt mee met iedereen

Partnerbijdrage
Het team van MEE in Purmerend en Beemster, derde van links staat Mirjam.
Het team van MEE in Purmerend en Beemster, derde van links staat Mirjam. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND – MEE Amstel en Zaan biedt aan iedereen in Purmerend en Beemster die het nodig heeft gratis onafhankelijke en laagdrempelige (cliënt) ondersteuning op het gebied van wonen, zorg, opvoeden, leren, werk of inkomen. Kwetsbare burgers, mensen met een lichamelijke beperking, chronisch zieken, ouders met een moeilijke puber; iedereen kan er terecht, van 0 tot 100 jaar. Ook zonder verwijzing van een professional. Sandra uit Purmerend is er al vele jaren cliënt. Ze is longpatiënt en vind er hulp bij praktische zaken, en een luisterend oor. Zij steekt haar enthousiasme voor wat MEE voor haar doet niet onder stoelen of banken. “Ze denken Mee, ze voelen Mee en ze gaan Mee”, zegt ze lachend.

Samen met Mirjam Kramer, cliëntondersteuner bij MEE in Purmerend, vertelt ze wat de organisatie kan betekenen.  Sandra kwam voor het eerst met MEE in aanraking via haar kind. “Zij is transgender en zat destijds op het speciaal onderwijs. Ik ben alleenstaande moeder en had altijd erg het gevoel dat ik overal alleen voor stond. Maar MEE stond me overal in bij, ging mee naar de gesprekken op school en hielp ons enorm tijdens de transitie. Ze hebben echt met liefde gehandeld. En ook voor mij zijn ze er. Ik ben ernstig ziek maar dat zie je niet altijd aan mij. Dat kan problemen geven bij bijvoorbeeld het UWV. Dus er is iemand van MEE bij me op de afspraken. Dan sta je veel sterker. Je kunt alles aan ze kwijt, ze zijn erg ruimdenkend. Ik liep in de zorg echt tegen muren op, daar word je erg wantrouwig van en ‘zorgmoe’. Zij hebben dat vertrouwen weer teruggegeven. Het is een vangnet en een warm nest.”

Ze kijken naar je als persoon, en naar wat je wel kunt, in plaats van wat je niet kunt.

“Dat is precies waar wij naar streven”, geeft Mirjam aan. “We hanteren een heel persoonlijke aanpak. En als het nodig is houden we vinger aan de pols, bellen we even tussendoor hoe het gaat.”

En hokjes en stempels kennen ze niet bij MEE. Sandra: “Ik roep tegen iedereen: neem contact op met MEE, die meiden helpen je echt met alles. Ze kijken naar je als persoon, en naar wat je wel kunt, in plaats van wat je niet kunt.”

“Geen persoon of situatie is hetzelfde”, benadrukt Mirjam. “Er is hier de expertise om mensen met bijvoorbeeld autisme of hersenletsel te ondersteunen maar we helpen ook mensen die zich om wat voor reden dan ook in een lastige situatie bevinden. Voor iedereen is er een andere aanpak. Die proberen wij te zoeken en vooral mee te denken. En voor ons is niets te gek, mensen kunnen met alles bij ons terecht.”

Trainingen en cursussen

MEE biedt tevens een groot scala aan - gratis -cursussen aan. Daar kan iedereen aan mee doen, je hoeft er geen cliënt voor te zijn. Voor 8 tot 12-jarigen bijvoorbeeld die wat verlegen of sociaal onhandig zijn, is er een training sociale vaardigheden om het zelfvertrouwen te vergroten. Ook is er Grip op je knip en de training voor ouders Omgaan met je moeilijk lerende puber. Alle trainingen en cursussen staan op de website.

Contact

Wie gebruik wil maken van de ondersteuning van MEE kan bellen naar 0299 748 125 of mailen via: purmerendbeemster@mee-az.nl 

www.mee-az.nl/gemeentes/purmerend/