Dierenwelzijn heeft altijd volle aandacht van Astrud Wildschut

Politiek
Astrud Wildschut: 'Er is de laatste jaren gelukkig meer bewustzijn voor het leven onder water'.
Astrud Wildschut: 'Er is de laatste jaren gelukkig meer bewustzijn voor het leven onder water'. (Foto: Franciska Prins)

PURMEREND - Toen Astrud Wildschut werd gevraagd om deel uit te maken van de kieslijst van WaterNatuurlijk Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, een van de partijen bij de waterschapsverkiezingen van 15 maart aanstaande, hoefde ze niet lang na te denken. Hier zou immers haar liefde voor water en (onder water levend) dierenwelzijn samen komen. Dat ze vierde op de lijst staat, was aanvankelijk niet haar bedoeling. “Ik dacht eerst aan een plek als lijstduwer, maar na enkele gesprekken met het bestuur en lijsttrekker Saskia Borgers sta ik nu op een verkiesbare plek. En dan ga ik er ook voor”, zegt ze resoluut.

Wildschut, in het verleden assistent bij de Partij voor de Dieren, van 2016 tot 2021 fractiesecretaris van D66 in Purmerend en sinds 2018 raadslid voor die partij, bevindt zich bij WaterNatuurlijk HHNK in goed gezelschap van lijsttrekker Saskia Borgers en lijstduwer Laura Bromet, Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Ambassadeur van de partij is Urgenda-directeur Marjan Minnesma. Minnesma werd vooral bekend door haar initiatieven voor een versnelde transitie naar een energieneutrale samenleving.

Astrud Wildschut (53) was ooit voorzitter van het dierenasiel in Purmerend. “Ik ben van oudsher een dierenmeisje en dat is altijd gebleven. Het is niet alleen dat dierenwelzijn boven de grond mijn volle aandacht heeft. Het leven onder water vind ik net zo belangrijk, misschien nog wel belangrijker, want dat zie je over het algemeen niet. Al moet ik er gelijk bij zeggen dat het met de wateren in Purmerend en Beemster helemaal niet slecht gesteld is. Ik merk dat er ten opzichte van jaren geleden meer bewustzijn is en dat is goed”, aldus Wildschut.

Kneuterige stad

Als actief raadslid van D66 in Purmerend is Astrud Wildschut vertegenwoordigd in liefst 18 portefeuilles waaronder integriteit, ontwikkeling binnenstad, kunst en cultuur, onderwijs, erfgoed, fysieke leefomgeving, sport, WMO, welzijn, jeugd- en jongerenwerk en natuurlijk dierenwelzijn. Het tekent haar sociale en maatschappelijke betrokkenheid in de stad Purmerend, die sinds de samenvoeging met Beemster groter, diverser en aantrekkelijker is geworden. “Purmerend is een heel aantrekkelijke stad, is centraal gelegen, heeft veel nieuwbouw, er staat een goed theater, er zijn prima initiatieven op het gebied van kunst en cultuur en er is veel goede horeca. De binnenstad, of het stadje zoals veel mensen zeggen, heeft een prima winkelaanbod. Ik betitel de stad altijd als kneuterig, gezellig en compleet.”

Goede scholing- en sportvoorzieningen

Wat haar extra aanspreekt aan Purmerend is dat de scholings- en sportvoorzieningen op orde zijn. En qua cultuur breekt ze een lans voor alle inspanningen die pop- en cultuurpodium doet om meer voor de jongeren te organiseren. “Om een voorbeeld te noemen: een festival met alleen maar lokale bandjes is toch geweldig. In het verlengde van de kunst- en cultuursector is nu de politiek aan zet om de jeugd meer te interesseren.”

Over de waterschapsverkiezingen van 15 maart zegt ze: “Onze partij geeft een stem aan dat wat kwetsbaar is. In het werkgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn wij de enige echt duurzame waterschapspartij. Met speerpunten als het beschermen en verbeteren van de natuur en het landschap en ruimte geven aan waterrecreatie met respect voor de kwetsbare natuur”, laat Astrud weten.

Op 15 maart wordt niet alleen voor de waterschappen gestemd. De verkiezingen voor Provinciale Staten worden in een moeite meegenomen. En die zijn weer van grote betekenis voor de vorming van de Eerste Kamer in Den Haag. Het gaat die dag dus wel ergens over!

JOHN BONTJE