Erehaag voor schermers Xander en Cas van En Cavant

Sport
Cas (links) en Xander werden compleet verrast toen ze door een erehaag naar sportwethouder Mario Hegger werden geleid.
Cas (links) en Xander werden compleet verrast toen ze door een erehaag naar sportwethouder Mario Hegger werden geleid. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Woensdagavond 7 december werden Xander Boes en Cas van Wijk (beiden 11 jaar) van schermvereniging En Cavant alsnog gehuldigd voor hun formidabele prestaties tijdens de meest recente Nederlandse Kampioenschappen. Beide talentvolle schermers waren compleet verrast toen ze door een erehaag van andere leden van de vereniging door op de inmiddels gearriveerde sportwethouder Mario Hegger afstapten. Daarna werden ze in de prijzen gezet.

Op de NK behaalde Xander Boes twee keer een titel. Hij zegevierde met floret en sabel. Cas van Wijk eindigde als tweede op het onderdeel sabel. Saillant genoeg moest hij het in de finale opnemen tegen de kop grotere Xander. Het maakte de prestatie van Cas er zeker niet minder om. Vond ook Mario Hegger. De wethouder had voor beide mannen mooie woorden in petto. Ook de Sportraad Purmerend was van de parti.

Schermvereniging En Cavant telt momenteel zo’n 45 leden en traint in de zaal aan de Jan van Egmondstraat in Purmerend. Trainer en algemeen bestuurslid Martijn de Haas, die er 7,5 jaar geleden in slaagde om de club van de grond te tillen, is zeer te spreken over zijn twee toppers. “Het zijn allebei goede schermers. Xander heeft het voordeel dat hij een stuk groter is dan Cas. Hoe lang dat een voordeel blijft zal de tijd leren”, aldus De Haas.  

En Cavant biedt de mogelijkheid om op laagdrempelige wijze met de schermsport kennis te maken en door te ontwikkelen tot ieder gewenst sportniveau.

De wethouder (tweede rij van boven links) was vol lof over de prestaties van de jongens. Trots waren ook de andere leden van En Cavant.