Ervaar zondag 26 maart in sporthal De Beuk de dynamiek van rolstoelhandbal

Sport
Martijn Boomstra hoopt dat veel bezoekers zondag naar De Beuk komen om te zien hoe dynamisch rolstoelhandbal kan zijn.
Martijn Boomstra hoopt dat veel bezoekers zondag naar De Beuk komen om te zien hoe dynamisch rolstoelhandbal kan zijn. (Foto: Evert Ruis)

PURMEREND - In juni 2022 jaar liep Martijn Boomstra vooruit op de plannen om binnen handbalvereniging Vido een tak rolstoelhandbal op te tuigen. Boomstra was daarvoor al enkele jaren bezig met het inventariseren van de haalbaarheid en voerde gesprekken met de gemeente Purmerend, sportbedrijf Spurd, de Nederlandse Handbalbond en het bestuur van de Purmerendse handbalvereniging. Bijna een jaar verder is van rolstoelhandbal binnen Vido nog geen sprake. Maar het lijkt nu toch een kwestie van tijd alvorens rolstoelhandbal kan worden toegevoegd aan het sportaanbod in Purmerend en omgeving. Een ontwikkeling die ook de Sportraad Purmerend toejuicht.

Nederlands Rolstoelhandteam verzorgt een clinic voor iedereen

Zondag 26 maart aanstaande moet een nieuw ijkpunt worden in de verdere plannen. Die dag komt het Nederlands gemengd rolstoelhandbalteam naar Purmerend. In sporthal De Beuk houdt Oranje van 10.00 tot 11.00 uur voor iedereen die interesse heeft een clinic onder leiding van de bondstrainer. Daarna gaat de ploeg trainen en van 14.30 tot 15.30 uur staat een wedstrijd gepland tussen de beste rolstoelhandballers van ons land en de dames 1 van Vido. Om enigszins beslagen ten ijs te komen hebben de Vido-dames recent getraind om het spelletje vanuit de rolstoel te beoefenen. “Ze waren unaniem positief en verrast dat het dynamische spel van het valide handbal ook vanuit de rolstoel gespeeld kan worden. Ze hebben ervaren dat de bal anders aangespeeld en dat de loop- - of in dit geval rollijnen- anders ingevuld moeten worden, maar dat het aan dynamiek niet inboet”, aldus Martijn Boomstra.

Om de Nederlandse selectie naar Purmerend te krijgen zijn in oktober vorig jaar de eerste contacten gelegd. “We organiseren sinds 2022 al verschillende clinics in samenwerking met CSV uit Castricum, waar ik voor speel, en kregen van verschillende kanten de tip om in Purmerend een clinic te organiseren met de Nederlandse selectie. Om dit te realiseren hebben we veel medewerking gekregen van onder andere Spurd en de gemeente. Vanuit Vido is er ook van alles aan gedaan om te proberen het evenement bekendheid te krijgen. Er zijn flyers verspreid en de mond-tot-mond reclame doet goed zijn werk. Nu hopen dat zoveel mogelijk bezoekers zondag een kijkje komen nemen in De Beuk. De eerste aanmeldingen voor de clinic hebben we binnen”, vertelt Martijn Boomstra, zelf het levende bewijs van een valide sporter die vanuit een blessure aan rolstoelhandbal doet.

Doorpakken en proberen om rolstoelhandbal als sport in Purmerend en Waterland te laten ontluiken en groeien, is het doel dat Martijn en andere enthousiastelingen hebben gesteld. En niet alleen dat, want uitbreiding van het sportaanbod met deze tak van sport zou ook goed zijn voor het inclusief sporten in de gemeente en daarbuiten. Martijn: “Rolstoelhockey, zitvolleybal, rolstoelbasketbal, rolstoeltennis en -badminton bestaan in deze omgeving al. Het zou mooi zijn als we hier handbal vanuit de rolstoel kunnen toevoegen. Dat is ook het doel van de gemeente.”

De oproep om zondag aanstaande een kijkje te komen nemen in De Beuk in Purmerend is bedoeld voor iedereen die graag wil handballen, maar door een blessure of een ander ongemak zich niet meer 100% kan geven aan het valide handbal. “Het gaat erom dat men ervaart dat het spelletje in een rolstoel net zo leuk is. En iedereen kan dit zondag zien en meemaken”, aldus Martijn tot slot.

Rolstoelhandbal is een typische zaalsport en wordt in ons land in toernooivorm gespeeld. Eens in de maand wordt ergens in Nederland een toernooi georganiseerd. Daar doen de meeste teams aan mee. Heb je belangstelling voor rolstoelhandbal? Voor meer informatie en aanmelden kun je een mail sturen aan rolstoelhandbal@hvvido.nl