Joris Jan Zwaal, dames Turncentrum Waterland en Rachid Babiker dé sporters van 2023

Sport
De in het zonnetje gezette sporters en begeleiders/trainers, geflankeerd door burgemeester Ellen van Selm, Sportraad-voorzitter René Voorwerk (links) en naast hem wethouder Mario Hegger.
De in het zonnetje gezette sporters en begeleiders/trainers, geflankeerd door burgemeester Ellen van Selm, Sportraad-voorzitter René Voorwerk (links) en naast hem wethouder Mario Hegger. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Sportraad Purmerend, afgelopen maandagavond in sportcafé De Beuk, zijn Kung Fu-vechter Joris Jan Zwaal (11), het damesteam van Turncentrum Waterland en Thaibokser Rachid Babiker (18) uitgeroepen tot de meest succesvolle sporters van 2023. Zij kregen namens de Sportraad een Award. Joris Jan Zwaal, die getraind wordt door Dan Radulescu, werd even later door sportwethouder Mario Hegger nog eens op het podium geroepen. Het grote talent werd verrast met de sportpenning van de gemeente Purmerend.

De 11-jarige Joris Jan Zwaal won op de 9e editie van het wereldkampioenschap Kung Fu in Emeishan, China, niet één, maar twee medailles. In augustus vertrokken de atleten van Danla Shaolin Gong Fu, Dan Mihai Radulescu en Joris Jan Zwaal, samen met hun coach Dan Radulescu naar China voor dit spectaculaire evenement. ‘The 9th World Kung Fu Championship’ is een officieel wereldwijd sportevenement voor traditionele Kung Fu dat elke twee jaar wordt gehouden door de Internationale Wushu Federatie.

Tekst gaat verder onder de foto


De 11-jarige Joris Jan Zwaal kreeg uit handen van Kor Piorunek van de Sportraad de aanmoedigingsprijs. Even later ontving hij van Mario Hegger de sportpenning van de gemeente Purmerend. (Foto: Han Giskes)

Zowel Joris als Dan Mihai zouden oorspronkelijk met twee verschillende vormen deelnemen, waaronder een handvorm en een wapenvorm. Helaas moest Dan Mihai zich vroeg in het evenement terugtrekken vanwege een hamstringblessure. Joris Jan begon zijn wedstrijd sterk met een vastberaden uitvoering van zijn handvorm, genaamd ‘Shaolin Quan’, waarmee hij de eerste gouden medaille binnenhaalde. Tijdens de EK won hij zowel brons met Sok- en handvorm.

Rachid Babiker groot talent

Rachid Babiker begon op 11 jarige leeftijd met Thaiboksen en werd het afgelopen jaar in twee gewichtsklassen twee keer Nederlands kampioen. Hiermee veroverde hij wederom de Kampioensgordel. Rachid wordt gezien als één van de grootste talenten van Nederland in het kick- en thaiboksen. Hij werkt er keihard voor hij traint 5 tot 6 dagen per week en soms wel twee keer per dag. Zijn absolute doel is de beste te worden van de wereld. Rachid is lid van Muay Thai Purmerend.

Unieke prestatie turndames

Voor het eerst sinds de oprichting van Turncentrum Waterland in 2017 leverden vijf dames van de vereniging een unieke prestatie door in april 2023 tijdens het Nederlands kampioenschap in Nijmegen de nationale teamtitel in de eerste divisie te veroveren. Bij deze teamwedstrijd, per toestel turnen er drie dames waarbij de scores worden opgeteld, leek het lange tijd dat de dames genoegen met de tweede plaats. Uiteindelijk werden onverwacht de gedoodverfde kampioen, dames van de Hazenkamp uit Nijmegen, voorbij gestreefd en de titel veilig gesteld. De vijf dames die voor dit succes gezorgd hebben zijn Vera Sens, Rosalie de Boer, Megan Jacobs, Luna de Bruijn en Esmee de Nooijer. Trainster is Liesbeth Klinkhamer-Albertsma.

Tekst gaat verder onder de foto


Rachid Babiker met Bert Slegt, die vorig jaar afscheid nam als bestuurslid van de Sportraad maar nog steeds de verkiezing organiseert en op de achtergrond actief is. (Foto: Han Giskes)

In zijn voorwoord blikte Sportraad-voorzitter René Voorwerk terug op het spannende jaar 2023. “Het was na Corona toch nog even afwachten of de sporters allemaal terug zouden keren en of de verenigingen veerkracht zouden tonen. Gelukkig was dat in de meeste gevallen wel zo.”

Purmerend Sportstad

Voorwerk ging ook in op de rol van Purmerend als sportstad. “We kunnen wel stellen dat het bruist en dat Purmerend barst van de ambities op sportgebied. We hebben de de hoogwaardige faciliteiten in huis. Kijk alleen al naar de multifunctionaliteit van De Beuk en alles wat er aan e-sports in H20 gebeurt. En dan heb ik het nog niet over onze grote plannen ten aanzien van een hoogwaardig alternatief voor sporthal De Karekiet”, liet hij weten.

Namens de voltallige Sportraad Purmerend gaf de voorzitter de toehoorders, waaronder burgemeester Ellen van Selm, wethouder Mario Hegger en Spurd-directeur Jancor de Boer, mee dat er gas gegeven moet worden. “Onze lokale toonaangevende sporters zijn onze grote trots, daar zullen we ons op moeten blijven richten. En heel belangrijk is dat we samen moeten blijven bouwen aan Purmerend Sportstad.”

Zorgwekkend vindt Voorwerk het dat relatief weinig inwoners van Purmerend aan sport doet of beweegt. “We scoren landelijk laag. We zullen er ook in dat opzicht alles aan moeten om mensen te enthousiasmeren om meer te bewegen.”